ПП-ДБ извадиха ново условие, за да направят коалиция с ГЕРБ. От формацията не желаят сега да подписват коалиционно споразумение, а да отложат темата за след 9 месеца - за да видят изпълнени реформите в съдебната система, избора на нов главен прокурор и попълването на регулаторите с политически независими експерти. Партньорите поставиха ултиматума на ГЕРБ само седмица преди ротацията.

Няма да влезем в коалиция, докато не видим, че реформите са се случили, категоричен беше съпредседателят на ПП Кирил Петков и така потвърди думите на премиера Николай Денков, че ПП-ДБ не приемат коалиционното споразумение, предложено вчера от Бойко Борисов.

"Сглобката сега трябва да си довърши вторите 9 месеца от тази работа. Ако видим, че ГЕРБ са готови да свършат тази работа, тогава, след 9 месеца можем да говорим за коалиционно споразумение", каза Петков в кулоарите на НС пред медиите и уточни, че тъй наречената сглобка е била сформирана заради реформата в съдебната система, в службите и в регулаторите. Първоначалните приоритети, които бяха извеждани от участниците във властта като аргумент за подкрепата на правителството, бяха влизането в Шенген и еврозоната и предизвикателствата пред страната заради войната в Украйна. Сега Петков обаче изведе на преден план друга причина, която, по думите му, е била водещият аргумент за "сглобката". 

"Събрахме с една, единствена цел - че можем да направим реформите, които българските граждани заявиха, че искат да се случат, още преди три години. Кои са те? Хората искат справедливост - искат да знаят, че като отидат в съда, няма да се срещнат с Нотариуса, Пепи Еврото и с някой друг. Хората искат сигурност - искат да имат едни служби, на които могат да разчитат. Като отидат в магазина, да знаят, че никой не ги обира с монополни цени. Че цените на тока са правилните цени, за които плащат. И това беше задачката на тази сглобка", коментира Кирил Петков.

И коментира офертата на ГЕРБ за пропорционално разделяне на властта и министрите, според електоралната тежест. "Ние не искаме 50 на 50 в регулаторите, а 100 процета политическа независимост в регулаторите. Да нямамве зависими хора, които като им натиснете бутона "ентер", гласуват без да мислят. Вярвам, че в ГЕРБ има някакво желание да се случат тези неща", коментира той. 

И направи уговорката: "Няма да говорим за никакви министри, докато не видим, че ГЕРБ са готови да направят с нас крачката напред за независими регулатори".

Той поздрави все пак ГЕРБ, че са успели заедно да променят Конституцията и много от законите, които позволяват въпросните реформи да се случат.

"Сега обаче следващите 9 месеца трябва реално да се случат и реално да заработят за хората", прехвърли топката той към ГЕРБ.

Съпредседателят на ПП заяви, че все пак ще се запознае с документа на ГЕРБ.

"Нека да видим техния документ, но няма да влезем в коалиция, докато не видим, че реформите са се случили", каза той. И изреди - "ВСС без бутон "ентер" и главен прокурор, на когото хората да имат доверие". Петков подкрепи призива на Никола Минчев от вчера изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов да се оттегли от поста, докато текат разследванията за връзките на магистрати с групите около Нотариуса и Пепи Еврото.

"Ако видим, че в документа, който те ни предлагант, описват ясно как тези регулатори ще бъдат сменени като независими, това вече е голяма стъпка напред. Ако трябва да сме национално отговорни, точно сега трябва да работим по този въпрос. Ние не се казваме "Продължаваме управлението". Ние се казваме "Продължаваме промяната". Трябва да ни покажат, че промяната ще продължи, за да има шанс това управление да продължи", постави условието Петков.

Кирил Петков защити военния министър Тодор Тагарев, след като Борисов и Пеевски поискаха смяната му. 

"Много интересно! Всичките ни евроатлантически партньори много го харесват, специално украинците. Откъде идва тяхното желание да го сменят?", реагира съпредседателят на ПП.

Той отхвърли критиката на партньорите за забавянето на изпращането на БТР-ите към Украйна.

"Мислите ли, че е умно, когато изпращате 115 бронирани машини да обявявате точно кога ще отидат тези машини, това е пълна глупост. Те стават на цел. Аз лично си мисля, че ще е голяма глупост, ако едни бронирани машини трябва да прекосяват Украйна, докато те ги бомбандират /б.а - бомбардират/. Ако сте Русия - ще ги гледате тези бронирани машини как минават ? Абсурд!", възкликна бившият премиер от ПП.