ПП-ДБ не приема офертата на ГЕРБ за коалиционно споразумение, с което да разделят постовете в кабинета и цялата власт "пропорционално, с еднакво носене на отговорност, с право на вето и нов преглед на министрите", както предложи вчера Бойко Борисов. От името на управляващата коалиция го заяви премиерът Николай Денков в началото на правителственото заседание. Той отбеляза, че в предложението има цялостно пренареждане на приоритетите, за които се договорили с ГЕРБ преди 9 месеца.

"Вместо да продължим с реформи, фокусът се поставя върху министерски кресла и борба за постове. Заявявам ясно, че не приемаме такава подмяна на приоритети", изрази несъгласие министър-председателят от ПП.

По думите му борбата с корупцията и съдебната реформа са били основен приоритет при създаването на кабинета, заради което то е станало факт. И предложи на партньорите от ГЕРБ първо да изпълнят тази задача заедно, а след това да обсъждат как да продължат съвместното управление занапред. 

"Нека да изпълним задачите така, както са поставени, и при условията, които договорени с ГЕРБ преди 9 месеца. Едва след като извървим набелязания път за борба с корупцията и реформа в съдебната система, сме готови да обсъдим с ГЕРБ как да продължим напред", каза Денков.

Премиерът напомни, че "това управление бе създадено с една ясна задача - да освободи институциите от корупционния багаж, който влачат през всички години на прехода". "За това си стиснахме ръцете с Мария Габриел", акцентира премиерът и добави, че такава е била договорката.

И обобщи, че "правосъдието ни е превърнато в борса".

"Последните разкрития за групите на Нотариуса и Пепи Еврото показаха на всички, че правосъдието ни е превърнато в борса - че вместо да се борят с престъпността, организирани групи, с протекцията на политици, са изпълнявали мокри поръчки пред широко затворените очи на службите, прокуратурата и Антикорупционната комисия", каза Денков.

"Постигнахме много заедно с парламента. Променихме Конституцията и закона за антикорупционната комисия, въведохме контрол над главния прокурор, подготвихеме промени в законите, свързани с ВСС, за да предотвратим политическа намеса в съдебната система. Но това не е достатъчно. За да има справдливост, а не бухалки, трябва да довършим задачите", обърна се той към партньорите от ГЕРБ.

"Сега е нужна политическа смелост да направим следващите стъпки, както са набелязани в управленската програма", апелира той.