Принципно споразумение, което да гарантира избора на независими състави на регулаторите и път за реформиране на съдебната система и прокуратурата трябва да предшества разговора за министерския състав на правителството след ротацията и съставянето на евентуална коалиция.

Това заяви финансовият министър Асен Василев пред журналисти на събитие, организирано от Европейската инвестиционна банка, уточнявайки, че изборът е на ГЕРБ дали да приемат този подход, или да се отиде на предсрочни избори.

"Коалиция ще има, когато България има независими съд, регулатори и прокуратура. Необходимо е в регулаторите да влязат хора, които не реагират на телефонни обаждания", каза Асен Василев, след което посочи като пример Комисията за защита на конкуренцията, която допуска ставащото с мобилните оператори и сектора на горивата. Министърът допълни и че трябва да се гарантира липсата на влияние от "нотариуси" и "джуджета".

Асен Василев направи уговорката, че първо трябва да видят документа, който "господин Борисов и ГЕРБ ще произведат, за да можем да коментират в детайли". Коалиция ще има когато държавата има независим съд, независими регулатори и независима прокуратура", коментира Василев.

На въпрос на БНТ дали ще може да се случи подобно нещо преди 6 март, Василев отговори, че дотогава трябва да е ясно, че това е пътят, който България трябва да извърви. Запитан дали като писмено пожелание, той каза: "Не, като писмен ангажимент".

В последните дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на няколко пъти поиска партията му да има по-силно представителство сред министрите след ротацията.

"Изборът е на ГЕРБ дали да приемат този подход, или да се отиде на предсрочни избори", каза още Василев.