Краят на златните паспорти ще дойде в най-скоро време. Това заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти в кулоарите на Народното събрание след края на традиционния блицконтрол.

От ДПС вече са сезирали прокуратурата за съмнителни случаи на получаване на българско гражданство или разрешение за пребиваване на нашата територия срещу инвестиции. 

Петков каза, че е сигурен, че около "златните паспорти" има корупция, и се надява, че разследващите органи ще влязат в детайли по този въпрос. Той се закани, че всеки, който е замесен и хванат, ще бъде изправен пред цялата строгост на закона.

Според премиера премахването на тази практика ще помогне на България, включително и за присъединяването ѝ към Шенгенското пространство.

"България трябва да има репутация на европейска държава, а не на някакъв вход на някакви нелегални хора, които си купуват по някакъв начин достъп до България и до ЕС", изтъкна Петков.

Той беше категоричен, че всеки, хванат в нарушение, свързано с издаването или използването на златни паспорти, ще бъде изправен пред цялата строгост на закона.

"Тези "златни паспорти" са един порок, който имаме приоритет да премахнем. Мисля, че всички знаят, че дойдохме, за да изчистим всички порочни практики и да премахнем цялата тази корупция", добави министър-председателят.

Снимка: Булфото

Зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид също на брифинг в парламента, че той е получил сигнала в неговата пощенска кутия в Народното събрание. Той посочи, че става дума за "чудовищна схема" за "златните паспорти". Хамид не разкри източника на сигнала с аргумента: "Всеки цар си има придворен палач, да не го посетят още днес".

По думите на депутата, в сигнала са посочени имената на над 120 лица - основно китайци и руснаци, които са получили разрешение за пребиваване в периода 2015-2021 г. Хамид отбеляза, че има твърдения за документи с невярно съдържание, за използване на едни и същи посредници. Превеждали са едни и същи суми през конкретна банка, каза той. "И само срещу фотокопия от тези извлечения са получавали разрешение за пребиваване", посочи зам.-председателят на ПГ на ДПС.

Хамид каза, че в сигнала се посочват и конкретни имена, а всички инвестиции са на стойност един милион и един лев. "Всички сертификати са издавани от лицето Стамен Янев", заяви той. И обясни, че работи в Българската агенция за инвестиции /БАИ/. Хамид запита дали Янев има "служебни отношения с премиера Кирил Петков".

Много интересно е, че всички инвестиции са на стойност 1 000 001 лв. - огледални са. Всички сертификати са издавани от лицето Стамен Янев. Оказва се, че той е Вечната Амбър в Агенцията за чуждестранни инвестиции. Въпреки че е заемал тази длъжност при управлението на ГЕРБ, същият отново е назначен в Агенцията като изпълнителен директор от един служебен министър на икономиката. Да ви кажа ли кой? Цар Киро", допълни депутатът от ДПС.

Депутатът отново припомни, че ДПС е искало проверка на "златните паспорти", но предложението им е било отхвърлено от парламентарната правна комисия. И допусна, че има опит да се "прикриват действия на лица, които са свързани с управляващите днес". Хамид каза, че движението ще отнесе въпроса към Брюксел и ще направи брифинг в белгийската столица, на който ще изнесе всички данни.