Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви, че ще съди за клевета Георги Свиленски. Това стана по време на 12-часовото заседание на парламента по промените в Изборния кодекс. Петков нарече "лъжа" твърдението му, че е предлагал да даде на БСП кодовете за машините срещу оттеглянето на техните промени в Изборния кодекс, които предвиждат връщане на хартиената бюлетина. И уточни, че кодът за машините за гласуване е в ЦИК.

"Дадох ви възможност да поправите една грешка, която мисля, че вие донякъде несъзнателно сте направили. Но с вашето изказване сега аз мисля, че вие сте готов да излъжете директно хората в тази зала. Следващата седмица ще подам дело срещу вас, както подадох и срещу г-н Борисов", каза от трибуната късно вечерта Петков. 

"Всеки, който лъже за толкова важни неща, трябва да понесе своята отговорност и българският съд ще бъде арбитър за продължаване на тази тема", добави той. Според закона обаче депутатите имат имунитет и не носят съдебна отговорност за изреченото от парламентарната трибуна.

"Моля да оттеглите твърденията си, за нещата, които съм ви казал. Аз ви казах, че сме готови да подкрепим всякакви предложения за одитиране на кода на машините, за да повишим заедно доверието на хората и очакваме реални предложения", заяви още бившият премиер.

Свиленски не се отказа от думите си. "Никога не съм си измислял и не съм говорил неверни неща от парламентарната трибуна", отвърна той.

"Казахте - оттеглете закона и ще имате отворените кодове - това съм чул, това сте казали, какво сте искали да кажете е съвсем друг въпрос. Има два реда депутати, които ви чуха. Това сте казал, това съм чул. Какво сте искал да кажете е друг въпрос", обърна се социалистът към Петков. "Защо 2 пъти настъпвате мотиката по един и същи начин, ще ви удари 2 пъти по един и същи начин", предупреди Свиленски.

Депутатите се изказваха по общо 16 параграфа, но не гласуваха текстове. 

Около 23.00 часа от "Възраждане" предложиха заседанието да бъде прекратено. Електронната система отчете 58 гласували "за" без нито един против. Въпреки това обаче депутатите не можаха да си тръгнат. Росен Желязков обяви, че в залата няма кворум и затова предложението не се приема.

Народните избраници не се вслушаха и в тревожния призив на д-р Александър Симидчиев от ДБ. "Дайте да си пазим здравето, стоим седнали дълго време", каза лекарят депутат, като обясни на медицински език как това заседяване може да предизвика белодробна емболия.

Продължиха престрелките между политическите сили, които стоят зад машинното гласуване, и онези, които настояват за смесен вот, а от ПП отвърнаха на нападките за кодовете на машините с обвинения за купуване на гласове. "Очевидно ДПС държи палмата на това първенство", каза Бойко Рашков.

По-рано по време на дебатите Кирил Петков констатира, че "Бандата на Оушън" трябва да се прекръсти на "Бандата на Тотев", понеже имало клип, на който бившият пловдивски кмет от ГЕРБ обяснява как се подправят бюлетини. Асен Василев пък обобщи, че цялата работа с Изборния кодекс е заради това, че "ГЕРБ са импотентни да направят правителство и тикат страната към избори". 

"Наближава полунощ, когато пепеляшките се превръщат в тикви, а тиквите в пепеляшки", направи лирическо отклонение Настимир Ананиев от ПП, но отбеляза, че в залата ги няма ГЕРБ, ДПС и БСП, за да го чуят. "Един законопроект на БСП се оказва скрит законопроект на ГЕРБ", констатира той.

Четвърт час след полунощ Йордан Цонев удари звънеца за край на заседанието, продължило повече от 12 часа. Преди това даде думата на Кирил Петков да закрие дебатите. Лидерът на ПП изреди благодарности към всички депутати, останали до този късен час, след като в залата се завърнаха представителите на ГЕРБ и ДПС. 

"Искам да благодаря на всички народни представители", каза Петков и добави, че е доволен от дебатите, които се оказали конструктивни. След което обяви, че си е заслужавало, защото е получил съобщение от гражданин, че във вторник отива на протест пред парламента.

"Надявам се, че няма да идват пред дома ми, но надеждата ми е крехка", репликира Йордан Цонев, след което обяви, че на 29 ноември от 10.00 часа ще се проведе извънредното заседание на парламента по гласуването на дискутираните в петък 16 параграфа.