България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО. Това заяви министър - председателят Кирил Петков от парламентарната трибуна по повод поисканото от Кремъл изтегляне на войските на НАТО от България и Румъния. Той призова Руската федерация "да остане ангажирана към конструктивния диалог за деескалация на напрежението, както и да работи за по-сигурна Европа".

"България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО. И като такъв, решаваме сами да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори. Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни-членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем. Призоваваме Русия да остане ангажирана към конструктивния диалог за деескалация на напрежението, както и да работи за по-сигурна Европа, основаваща се на върховенството на правото и стриктно прилагане на поетите международно - правни ангажименти", заяви още Петков.

По-рано днес в публикация на сайта на руското външно министерство се казва, че руските предложения за гарантиране на безопасността предполагат извеждане на войските от НАТО от България и Румъния, които са се присъединили към Алианса след 1997 година.

Снимка: БТА

ГЕРБ-СДС настоява правителството и президентът незабавно да вземат недвусмислена позиция по руските заплахи и поведение в декларация от името на парламентарната група, прочетена от Даниел Митов.

Затова ГЕРБ-СДС иска държавният глава да свика извънреден Консултативен съвет за национална сигурност по тези теми, както и да се проведе спешно заседание на комисията по отбрана. На него, уточни Митов, министърът на отбраната да информира какви позиции досега са заемани в НАТО по заплахите от руска военна агресия в Украйна и да представи действията и плановете на правителството за осигуряване на българската национална отбрана.

Правителството незабавно да включи в закона за бюджета за тази година два процента от Брутния вътрешен продукт за отбранителните способности, искат още от ГЕРБ-СДС. Както и правителството да потърси и извоюва ясни послания от страна на съюзниците ни, че в момент на преки заплахи Алиансът стои зад ценностите и ангажиментите си към България.

В декларацията Митов упрекна българските институции, че мълчат, а мнозинството в Народното събрание не разбира каква заплаха представлява за националната ни сигурност подобни изявления.

Очевидно, изтъкна депутатът, съветските имперски рефлекси умират трудно, в днешния свят няма начин да разпределяш зони на влияние като в 19-и век и да потъпкваш волята на суверенни нации. Българите сме суверенен народ и сами вземаме решения за гаранциите за сигурността на страната ни, се подчертава в декларацията. Неприемливият руски наратив говори, че някой се заиграва с хипотези, с които насочва вниманието на Североатлантическия алианс директно към чл. 5 от Вашингтонския договор, отбеляза Митов. И подчерта, че страната ни е част от политическо пространство, върху чийто решения Москва отдавна няма влияние.

Подобни условия противоречат на всички норми на международните отношения, очевидно стремежът на Русия е да отслаби НАТО и да елиминира ефективното членство в Алианса на цяла Източна Европа, се казва още в текста на декларацията.

Преди почивката на депутатите ГЕРБ-СДС поискаха в парламента да бъдат поканени министър-председателят, министърът на външните работи и министърът на отбраната, за да обсъдят заедно заплахите срещу националната сигурност на Република България.

Снимка: БТА

От "Демократична България" обявиха реакцията на премиера като навременна.

"Бърза и навременна реакция на премиера да заеме една позиция в полза на българското членство в НАТО. Това е една силна позиция и аз съм удовлетворен от нея. Ще подкрепяме усилията на правителството за развитие на нашата принадлежност към НАТО. Ще бъдем в подкрепа." - каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Снимка: БТА

От "Възраждане" призоваха да не се допуска външна намеса в политиката на страната.

"Единствено българският народ и държава могат да решават какви войски могат да бъдат на територията на България. Тези въпроси не могат да се обсъждат от други държави. Недопустимо е Вашингтон и Москва да се разпореждат с българската вътрешна и външна политика", заяви Цончо Ганев от "Възраждане".

В същото време той подчерта, че "последните срещи на български министри с американския посланик поставят под въпрос на чии интереси служи българското правителство сега".

Българската позиция трябва да бъде за деескалация на конфликта, коментира пред журналисти в парламента председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов ескалацията на напрежение и искането на Русия силите на НАТО да напуснат Румъния и България.

"За съжаление, това, което забелязваме, е, че напрежението идва от страна на НАТО, защото в момента забелязваме единствено и само от последните вече повече от 20 дни заявки и изявления как едва ли не всеки момент руснаците ще нахлуят в Украйна. От другата страна забелязваме точно обратното - непрекъснато и всеки ден се обяснява, че това няма да стане и че това не е възможно да се случи, но въпреки всичко се нагнетява напрежение", коментира Костадин Костаднов.

Според него като начало България трябва да заяви своята позиция. "Като начало да заявим, че не считаме ситуацията за едва ли не основание за някакво допълнително напрежение, да призовем да няма крайни изказвания и от двете страни и в крайна сметка, нашият глас, както беше казал президентът в своята реч преди няколко дни, да започне да се чува", каза председателят на "Възраждане". "В момента обаче България няма глас, в момента ние се държим все едно сме територия, на която някой друг разиграва своите геополитически ходове", допълни той. По думите му, "нашият глас в момента не е ясно какъв е".

България е направила своя геополитически избор отдавна - и той е членство в НАТО и ЕС. Това написа лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на личния си профил във фейсбук. Поводът е заявеното от Русия желание НАТО да изтегли войските си от Румъния и България.

"ДПС, като партия, чрез своя лидер д-р Ахмед Доган, направи този избор още в зората на демократичните промени - много преди всички останали политически субекти. Нашият суверенен и съзнателен избор е НАТО и ЕС и той не се нуждае от ревизия!", е написал лидерът на ДПС.