Премиерът Кирил Петков потвърди, че в понеделник депозира оставката на кабинета и започва да води преговори за нов състав на правителство, но не с политическите лидери на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане", а само с депутати извън партньорите в коалицията.

Той заяви, че ще бъде премиер и при следващ кабинет на ПП, ако получи мандат за това. Но с най-голяма категоричност посочи, че ДБ ще бъде сигурният бъдещ партньор на ПП. На 100%, потвърди Кирил Петков. Въпреки това щял да води разговори и с БСП.

"При следващ мандат, премиер най-вероятно ще бъда аз, Асен Василев ще бъде министър на финансите", уточни министър-председателят в оставка в интервю за предаването "Политически НЕкоректно" по БНР.

Кирил Петков формулира и при какво условие би се отказал от премиерския пост.

"Мечтата ми е да видя как има едно правителство, едно НС, което не се контролира от кукловоди отзад", обясни Петков. Ако има такава конструкция, той бил готов да не е премиер. "Но, ако едни задкулисни играчи кажат "махни се", е, не, по тази причина няма да се махна. С други думи, ако един ден трябва да предам на човек, като Никола Минчев, като Асен Василев, това ще бъде най-голямо удоволствие за мен", уточни Петков, като отново наблегна ан условието да няма задкулисни играчи.

"Не искаме избори, обаче, ако единствената цена да има правителство е това да направим компромиси с някой задкулисен играч", няма да се съглася, заяви Петков. Той беше категоричен, че няма да смегчи тона и лексиката си по адрес на "задкулисието".

"Това, което и в момента правим, сме отворили широко вратата за всички депутати, които искат България да не влезе в политическа криза.

"Следващи избори ще бъдат референдум с въпрос - каква България искаме? На мафията? Или на прогреса? Дойде време разделно", убеден е министър-председателят в оставка.

По думите му ПП определя като стъпка напред машинното гласуване и няма да подкрепи връщане на хартиените бюлетини.

Кирил Петков каза и защо така остро е атакувал президента Румен Радев.

"Моите реплики, които бяха остри срещу президента, бяха на база на едно - когато имаш вот на недоверие и предложение, което е смислено и защитава българската позиция, и ти да застанеш с остра позиция срещу нас?! Беше едно чувство на "този президент какво мисли сега, не вижда ли, че има политическа нестабилност?!", възкликна Кирил Петков.

"Да тръгнеш да ататакуваш в този момент, беше изненадващо и фрапиращо за мен", призна премиерът.

"Аз очаквам по-отговорна позиция от него в момент, когато сме в политическа криза", отсече Петков.

Попитан дали президентът е очаквал той да дърпа конците на това правителство, Кирил Петков коментира, че това е въпрос към Румен Радев. "Ако някой се е объркал, не знам", каза той. "Ние с президента имахме няколко несъгласия", обобщи той за отношенията им. 

Той потвърди, че се страхува да не дойде служебен кабинет, за да не поднови газовите доставки с "Газпром".

"Това, което се притеснявам наистина, ние не говорим за "Газпром" идеологически. Има два проблема с "Газпром". Малкият проблем е, че те промениха договора едностранно, но по-големият проблем е, че независимо какъв договор имаме с "Газпром", ако ноември реши да удари цяла Европа? Тя просто натиска бутона и газът свършва и не влиза в Европа. Ние сме под големия риск... Това е енергийната сигурност на България", обясни Петков.

"В момента най-лесното нещо е да кажеш сега ми е най-лесно да си платя в рубли. Това, което видях в предишното служебно правителство, е, че не беше подпсан анекс България да купува азерски до края на юни, а вместо това да купува повече от "Газпром", обвини Кирил Петков по повод позицията на служебния премиер Стефан Янев и ръководството на енергийното министерство. И добави, че азерският газ е бил три пъти по-евтин от руския.

По думите на Кирил Петков, ако един служебен енергиен министър "би направил нещо подобно в този дух, това означава, че веднага ще подпише с "Газпром". "Не мога да повярвам, че са взели решение да ограничат азерския газ", добави още Петков, като уточни, че с Асен Василев не са знаели тогава за този анекс.

"Войната е между Украйна и Русия, но ЕС сме застанали на страната на Украйна. Ние не сме във вражески отношения с руския народ, а имаме проблем с г-н Путин", отговори Петков на въпрос дали България е във война с Русия.

"Аз не мисля, че г-жа Нинова подкрепя войната на Путинския режим в Украйна", добави премиерът.

Кирил Петков отново повтори, че България не изпраща директно оръжие на Киев.

Във връзка с решението за Северна Македония, премиерът в оставка заяви, че Скопие вече има избор за собственото си бъдеще, а България не може да носи отговорност за всички.