В срещата в Брюксел от бункер се е включил и президентът на Украйна Зеленски, който съобщил, че в следващите 48 часа животът му е в опасност и това може би е последният път, в който вижда колегите си. Това съобщи премиерът Кирил Петков в изявление след извънредното заседание на Съвета на лидерите от Европейския съюз.

"Включи се Володимир Зеленски от Украйна и завърши с думите "Не знам дали ще ви видя отново пак защото съм в листа. Едно е да виждаме жертвите, друго е да виждаш някого с въпрос на часове дали ще оцелее", обясни премиерът.

"Никой не очакваше толкова бърза и масирана атака с жертви в Украйна. Една трета от украинската армия вече е унищожена, има взривове в цяла та страна", коментира министър-председателят.

По думите му руските войници не знаели, че ще участват в боеве, а мислели, че отиват на военни учения.

"Млади момчета - и от украинска, и от руска страна, в момента умират заради един лидер, който седи от другата страна на масата и взима ужасно грешни решения", подчерта Петков.

Той беше категоричен, че Путин трябва да влезе в списъка със санкции на ЕС и да понесе отговорност за инвазията в Украйна.

"Путин трябва да знае - всички заедно работим в един глас и всяко действие има цена. Всички заедно ще работим срещу хибридните атаки на Русия", заяви министър-председателят и добави:

"Ясно е, че няма да има военен конфликт НАТО-Русия, и сигурно остават броени дни, до които Украйна ще падне".

Относно мигрантската вълна, която очаква Европа, премиерът подчерта, че това не са онези мигранти, които сме свикнали да виждаме. 

"Това са наши роднини, един кръг около Австрия засяга много украински градове. Това не са хора с неясно минало. Това са европейци, на които току що са им взривили летището и са се крили в метрото. Ние сме готови да ги посрещнем", обясни той.

Кирил Петков подчерта и че темата за енергийната ни сигурност ще се обсъжда много внимателно. Той беше категоричен, че домакинствата не трябва да бъдат засегнати от подобна криза.