Народното събрание продължава работа по обсъждането на второ четене на текстовете от проектобюджета за тази година. Вчера, след повече от 20 часа работа, парламентът прекрати заседанието си, преди да са приети всички точки по държавната финансова рамка. Прекъсване на обсъжданията по бюджета имаше и заради приемане на декларация от парламента срещу руската военна интервенция в Украйна.

Преди да се заемат с обсъждането тази сутрин, депутатите решиха да няма парламентарен контрол, какъвто бе предвиден по програма. Предложението дойде от Филип Попов от БСП и бе прието със 160 гласа "За", 19 "против" и петима "въздържали се".

Одобрено беше и предложението му заседанието да се удължи до приемане на Закона за държавния бюджет за 2022 г., тоест отново можем да очакваме то да продължи до посред нощ.

Преди това Хамид Хамид от ДПС поиска в залата да бъде поканен финансовият министър Асен Василев, а Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС настоя и министърът на икономиката Корнелия Нинова да е на място. 

По време на дебатите Делян Добрев коментира, че "този бюджет не предвижда нито лев компенсация за тока или газа от 1 април. Гласуваме нещо, което от първия ден, от който влезе в сила, няма да върши работа", смята той.