Парламентът взе едно историческо решение, което дава зелена светлина на френското предложение за присъединяване на Северна Македония в ЕС. Интеграцията на #ЗападнитеБалкани е от стратегически интерес за ЕС. Това написа в Twitter премиерът в оставка Кирил Петков по повод днешното гласуване на депутатите в НС.

Малко по-късно той заяви пред журналисти в Брюксел, че НС е взело наистина отговорно решение, и благодари на външният министър в оставка Теодора Генчовска.

"Искам да благодаря на доста хора, които стигнаха до този резултат. Като започнем от външния министър Теодора Генчовска, която каза ясно, въпреки ,може би, натиска от партията, която я е издигнала, че това е най-доброто решение в този момент за България. Благодаря на Генчовска за смелостта въпреки постовете на Слави Трифонов", коментира Петков и продължи, като благодари и на депутатите:

"Видяхме 170 гласа от 240. Това за мен е нужната подкрепа за толкова отговорно решение. Европейските лидери оцениха, че България направи своята стъпка. Оцениха, че това решение е решението, което френското правителство, ЕС реално подкрепя и осъзнава, че българските изисквания стават европейски. Сега е време за правителството на РСМ да поведе своята нация. От тях зависи в момента да кажат, че искат да са част от ЕС и са готови да направят стъпките, за да стане реалност."

По думите му всички европейски лидери поздравили България, че е взела проевропейска позиция.

"Всичките премиери ни поздравиха и ни благодариха, че и те са разбрали условията, които са важни за България, а тези условия са европейски. Много е важно правата на българите да са защитени в РСМ", посочи премиерът в оставка.

"Това не може да е тясно решение на един министър-председател или Министерски съвет. Това решение трябва да бъде с максимално широка подкрепа", каза още Кирил Петков.

По думите предложението било много добро и за РСМ.

"Слави Трифонов и Тошко Йорданов, ако техният министър също подкрепя решението и тя се похвали за добрия резултат - разбираме, че цялата друга реторика е била политическа дъвка, използвана по най-грешния начин", добави Петков.

А в интервю за електронното издание "Политико" (Politico) премиерът Кирил Петков призовава северномакедонския си колега Димитър Ковачевски да бъде "храбър" и да приеме предложението на френското председателство, което ще отвори вратата за започване на преговори за еврочленство.

Петков е заявил, че знае, че това е "тежко" решение и има риск да доведе до падане на правителството на Република Северна Македония, но "така това управление ще остане в историята".

В интервюто за "Политико" премиерът казва още, че компромисът, предложен от френското председателство, трябва да се приема като европейски, а не само като споразумение между България и Северна Македония.

Междувременно също през социалната мрежа Facebook вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов заяви, че само с гаранциите на ЕС нашите интереси ще бъдат защитени. 

Сандов поздрави 47-ото Народното събрание за решението, като го определя като "ключово важното" за преговорите за членството на РСМ и Албания в Европейския съюз. Според него само пътят към присъединяване към ЕС на тези две държави дава гаранции за мир, добросъседство и спазване на човешките права в региона.

"Всяко друго решение щеше да е истинското предателство към националните ни интереси. Само с гаранциите на ЕС нашите интереси ще бъдат защитени", смята още Сандов.