"Координацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура - това наистина е факт. Както ние сме в пълна координация с "Демократична България", ГЕРБ казват "ние сме в пълна координация с ДПС и това мнозинство вие не можете да си изберете дали е с единия, или с другия, защото ние работим като едно - това е реалността". Това обяви пред Дарик радио съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков по повод готвените промени в Конституцията и търсенето на мнозинство с участието на ДПС.

Той отбеляза, че "тук въпросът е защо и как е възможно да постигнем промяна с хората, които преди са били символ на това, срещу което сме се борили".

Запитан вярва ли на коалиционните си партньори от ГЕРБ, Кирил Петков отговори: "Ако някой от тези партии каже, че вярва на другия, ще е лъжа. Тук въпросът е вярваме ли, че въпреки че нямаме голямо доверие помежду си, можем да постигнем някакви цели, които са общи - и тук казвам "да".

Според съпредседателя на "Продължаваме промяната", ПП-ДБ и ГЕРБ продължават да не си вярват, но вярват във възможността все пак да постигат общи цели. В отговор на въпрос не е ли притеснително, че премиерът Николай Денков като че ли не може да отстранява отделни министри, Кирил Петков заяви, че министър-председателят успява да овладява страстите.

"Те с Мария Габриел работят добре. От тази гледна точка, ако всеки път, когато ние искахме оставката на министъра и всеки път, в който от ГЕРБ искаха оставката на министъра, ние вече нямаше да имаме правителство", добави той.

Кирил Петков бе категоричен, че ще продължи да се бори за реформите.

"Но ако видим че почваме да се отлепяме от посоката и започнем да завиваме в посоки, които не са ясни, една от нашите сили и слабости е, че политиката и властта не са на всяка цена", заключи съпредседателят на ПП.

По отношение на регулаторите, Кирил Петков обяви, че предпочита те да бъдат ръководени не от независими експерти, а от политически фигури. Според него по този начин по-лесно ще се знае кой носи отговорност при взимането на ключови за държавата решения.

По думите му обновяването на ръководния състав в регулаторите ще бъде много тежка битка. Той изрази надежда, че всяка една партия ще има дисциплината да предложи възможно най-добрия кандидат за поста. През седмицата председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че една трета от новите шефове на регулаторите ще бъдат от квотата на ДПС. Тази тема обаче не беше коментирана от Петков.