Постът на вътрешния министър Калин Стоянов и опцията той да бъде освободен, заради пролятата кръв на футболния протест снощи, се оказа новата ябълка на раздора в некоалицията. Оставката му поискаха от ПП-ДБ, но от ГЕРБ и ДПС се опънаха. Нещо повече - лидерът на ПГ на Движението за права и свободи Делян Пеевски заяви, че отдавна е очаквал този ход на "Продължаваме промяната" - "Демократична България", защото е имал сведения, че вътрешният министър е бил притискан от управляващите да работи за тях по време на предизборната кампания.

Пръв темата за оставката повдигна бившият премиер на ПП Кирил Петков и посочи като причина полицейското насилие срещу феновете.

"Също така искаме оставката и на Калин Стоянов, защото това, което всички видяхме, е недопустимо. Не може хора да бъдат пребивани по заведения. Калин Стоянов трябва да понесе своята отговорност", коментира Петков в парламента.

"Настояваме пред министър-председателя да бъде поискана оставката на вътрешния министър, каза на свой ред и другият съпредседател на групата Атанас Атанасов", цитиран от БТА.

Него ще питате какви ще бъдат следващите стъпки", препрати той журналистите към премиера Николай Денков. "Цялата българска общественост видя снощи жестокостта на определени служители на МВР, което означава, че от оперативна гледна точка не е била създадена необходимата организация на структурите на МВР за опазване на обществения ред и затова трябва да се носи политическа отговорност", коментира Атанасов.

Съпредседателят на ДП Христо Иванов не персонализира оставката, но ясно намекна, че и той я очаква. Иванов призова за ясна политическа отговорност след снощните сцени на насилие в центъра на София.

"Винаги сме настоявали за ясна политическа отговорност след такива сцени на насилие, така че позицията ни отговаря на един и същи стандарт, какъвто винаги сме прилагали. Оттук нататък премиерът господин Денков ще вземе своите решения и ще предприеме своите действия", прогнозира Христо Иванов.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова в този спор се подреди на страната на бившите си партньори от кабинета "Петков" и също поиска оставката на Калин Стоянов, но защити спортния министър.

"Искаме оставката на министъра на вътрешните работи. Това, което стана в София, е война, недопустимо и МВР не се справи, подчерта Нинова. На въпрос дали и спортният министър Димитър Илиев трябва да си подаде оставката, тя каза, че не вижда причина това да се случи. "Не виждам той какво отношение има към безредиците вчера", обясни Нинова.

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски пък призна, че отдавна знае за плана на ПП-ДБ да поискат смяната на вътрешния министър и обяви, че Стоянов не се е поддал на натиск от страна на ПП-ДБ.

"Имаме сведения - хубаво е да започнете да търсите вътрешния министър, а и се надявам той да има доблестта да каже истината, че е бил притискан от тях на изборите да работи в полза на ПП-ДБ. Затова му искат оставката", коментира пред медиите в парламента Делян Пеевски. 

"Според мен случаят е много различен. Аз отдавна знам, че те ще искат тази оставка", каза Пеевски. Той посочи, че е разбрал тази информация от хора от екипа на министър Стоянов.

"На човек, който не се бъркаше в изборите и МВР си свърши работата, абсурд да му искаме оставката", категоричен е Пеевски.

И лидерът на ГЕРБ е зад гърба на шефа на МВР. Попитан дали трябва Калин Стоянов да си подаде оставката, Борисов каза: "Разбира се, че не. Трябва спортният министър незабавно да си подаде оставката, затова, че нагнетяваше положението последните дни".

"Преди това трябва Борислав Михайлов да си подаде оставката, незабавно! А Терзиев, който разреши да се съберат футболни хулигани, агитки уж на мирен протест - как ще събереш враждуващи от десетилетия агитки на мирен протест, бе хора?", реагира Борисов.

От "Има такъв народ" пък стоят на позицията си, че не една оставка стига, а цялото правителство трябва да си иде.

"Не вътрешният, не икономическият министър - цялото правителство трябва да си подаде оставката - най-добре, защото не могат да се справят с нито една криза - било тя спортна, икономическа, здравна", коментира в кулоарите Тошко Йорданов.

"Калин Стоянов - нали те го направиха министър на вътрешните работи и за всички е ясно какво щеше се случи снощи?", добави председателят на ПГ на ИТН.

"Защото БФС с това ръководство, което веднага трябва да си замине, провокира всички. За какво им трябваше да затварят стадиона? Щеше да е много страшно да има 2000 човека публика на стадиона - щото толкова щяха да се съберат, и да скандират това, което скандираха извън стадиона", каза още Тошко Йорданов.

И от "Възраждане" се обявиха за колективна оставка на кабинета "Денков", а не за поединични смени на министри.

"Не оставката на един министър, а на цялото правителство, за да не допускаме повече ситуация, в която някой да клати държавата в името на неговия личен, частен интерес", коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира искането на оставката на Калин Стоянов.

Попитан кой клати държавата, той отвърна: "този, който вчера и днес отказва да влезе в парламента - ГЕРБ и ДПС. Извивайки ръцете на ПП-ДБ, се опитват да преразпределят позиции вътре в кабинета".