Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов няма да подава оставка. Това обяви самият той на съвместен брифинг с представители на СДВР.

"Редно е да направим обобщение на ситуацията от снощи. Всички станахме свидетели на безпрецедентен погром в центъра на София. Само навременната реакция на служителите на СДВР и жандармерията осуетиха по-сериозни щети и дори жертви. Затова именно се учудвам на искането за моята оставка. Защо? Защото хиляди служители на МВР си свършиха работата. Ако аз подам оставка, това означава да ги предам. Освен това не смятам, че министърът на вътрешните работи трябва да бъде изкупителна жертва за дългогодишните проблеми в БФС", коментира Стоянов.

Той отново повтори думите, казани на сутрешния брифинг на СДВР - "няма полиция по света, която да стои безучастно и да гледа как се унищожава общинско и лично имущество", и продължи:

"Действията, които бяха предприети снощи от служители на СДВР и жандармерията, бяха реципрочни на агресията от страна на фенове, чиято цел определено беше да окървавят протеста. Заставам зад всички служители, които снощи с риск за живота си предотвратиха нещо много по-сериозно. Само за час бяха потушени безредици, които в някои европейски страни се превръщат в масови такива".

Стоянов обаче беше категоричен, че не приема действията на единици служители, които са превишили правомощията си и не са се справиха със задачата да не се поддават на провокации.

"Именно затова директорът на СДВР вече е назначил вътрешна проверка по цялата ситуация. Всеки, който е превишил правата си, ще понесе своята отговорност", подчерта министърът и благодари на всички униформени, които са помагали на пострадали по време на протеста.

Снимка: БТА

"Аз съм част от политическото ръководство на министерството, като такъв не следва да ръководя оперативното взаимодействие със служителите на терен. През цялото време съм бил в непрекъснато взаимодействие с главния секретар на МВР и директора на СДВР", обясни Стоянов относно това защо не е бил на място.

"Не съм бил нито на кръчма, нито на дискотека. На каква прожекция съм бил снощи, тук ясно искам да заявя - МВР е консултант на филм за телефонни измами, който съвсем скоро ще тръгне по кината. Присъствието ми там беше в работен порядък, а не да се забавлявам", посочи министърът. 

Той увери, че проблем между него и премиера акад. Николай Денков няма.

"В сутрешния разговор му заявих, че всичко е преминало нормално. Но провокаторите се появиха по-късно", обясни министърът. 

От "Продължаваме промяната - Демократична България" и БСП тази сутрин поискаха оставките както на министър Калин Стоянов, така и на ръководството на Българския футболен съюз (БФС), а като една от причините за това посочиха допусната ескалация на напрежението на вчерашния протест пред Националния стадион "Васил Левски", докато вътре се играеше на празни трибуни футболната среща между националните отбори на България и Унгария.