Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев не приема оставката на директора на Агенцията по трансплантации д-р Марияна Симеонова. Това стана ясно по време на среща на протестиращите, чакащи белодробни трансплантации със заместник-министър Жени Начева и самата д-р Симеонова в здравно министерство, предаде БНР. 

Здравният министър е възложил на д-р Симеонова спешно да подготви концепция за развитието на ИАТ, допълни Начева. 

Пациенти излязоха на протест пред Министерство на здравеопазването в подкрепа на директора на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова, която обяви, че се оттегля от поста. Заявлението й бе подадено заради прекратения договор на страната ни с Евротрансплант.

Протестът на трансплантирани пациенти бе под мотото "Здравен емигрант 2". Освен в подкрепа за д-р Симеонова, организаторите от асоциация "Пулмонална хипертония" настояват да разберат какво се случва с белодробните трансплантации, месец след предишния протест пред МЗ, заради прекратения договор с Евротрансплант. Организаторите настояват за информация има ли българи, чакащи за трансплантация на бял дроб, включени в европейската листа на чакащите.

Според протестиращите д-р Симеонова е изключително качествен човек, който е свършил много добра работа и благодарение на който са живи пациентите с трансплантиран бял дроб.

МЗ пък е поръчало експертна оценка за дейността на ИАТ, след която ще вземе и решение по казуса.