Пациентски организации "Заедно с теб" разпространиха писмо до медиите, в което изразяват "категоричното си несъгласие" с оставката на д-р Мариана Симеонова, директор на Агенцията по трансплантация. Според пациентите, без д-р Симеонова работата на институцията ще спре напълно.

БНР съобщи, че д-р Симеонова е подала заявление за напускане, но днес й предстои още един разговор с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Заявлението е подадено заради прекратения договор на страната ни с Евротрансплант.

Д-р Симеонова е директор от 5 години и беше назначена от Десислава Атанасова, тогава министър, а сега депутат от ГЕРБ.

В писмото на пациентските организации се казва, че "д-р Симеонова работи успешно и отдадено години наред с пациенти, близки на донори и лекари. Успя да постигне много за донорството и трансплантациите в България. Благодарение на нея беше създадено доверие в донорството, тя успя да сплоти пациенти и лекари".

Заставаме твърдо зад професионализма и човечността ѝ и заявяваме пълно доверие към работата ѝ, заявяват от "Заедно с теб".

Д-р Симеонова живее с каузата за донорството повече от всеки друг в нашата държава! Тя е един от най-читавите отдадени на професията хора! Без нея и малкото, което работи ще спре! Невероятен лекар и човек!, заключава изявлението на пациентските организации.