Изграждането на център за обучение на деца в София са обсъдили президентът Румен Радев и емирът на Държавата Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани на среща днес в Доха, където българският държавен глава е на официално посещение, предаде БТА.

Емирът застава твърдо зад тази идея и се надявам, че с негова помощ ще направим една важна стъпка, защото българските деца заслужават, каза президентът пред журналисти след срещата. Ние сме отговорни днес за бъдещето на нашите деца, така че в България да се развиват иновации и високи технологии и ние да привличаме мозъци, заяви Румен Радев.

Той уточни, че засега има уговорка с емира Катар да поеме финансирането на изграждането и оборудването на такъв център.

Радев припомни, че изграждането на центъра е инициатива, по която президентската институция вече работи повече от година. Той каза, че е виждал такива центрове и в Армения, и във Франция и смята, че в България може да се изгради такъв център с огромен обществен ефект, но на много по-високо и перспективно ниво, коментира той.

Президентът обясни, че първият елемент на този център е възможността всеки българин да си доведе детето абсолютно безплатно и то да може да учи перспективни дисциплини, свързани с компютри и високи технологии, с преподаватели, каквито не може да намери в училище. Вторият елемент, който ние, българите, можем да внесем в такъв център и трябва да го направим, е това да стане и дом на нашите олимпийци, каза Радев. По думите му това е впечатлило много емира на Катар, защото България е в топ 5 на всички световни олимпиади по математика, физика, химия, лингвистика, IT. Ние трябва да имаме такъв дом, какъвто се полага на нашите млади таланти, дом, в който да могат да се разгръщат и международни олимпиади, коментира президентът.

Според него в този център трябва да се инкорпорират и високи технологии, така че фирми в областта на високите технологии да могат да са там, да работят с програмите и проектите, с които се занимават децата и да издържат центъра.

Президентът информира, че е предложил още един проект на вниманието на емира на Катар. Радев обясни, че проектът е в резултат на неговото посещение миналата година в Пловдивския университет, когато е видял огромния потенциал на висшето училище и им е предложил да направят проект за разгръщане на научна инфраструктура в самия университет. Проектът, който изготвиха, е на световно ниво, отбеляза Радев.

Той обясни, че проектът е за био-тех парк в Пловдив, където ще могат да се развиват водещи технологии в областта на медицината, фармацията, козметиката, преработката на храни, както и за развитие на устойчиво земеделие в области с екстремен климат.

Пловдивският университет разработва ензими, и то перспективни, на основата на нашата уникална флора, даде пример президентът и отбеляза, че в Катар са силно заинтересовани да инвестират в този център за модерни биотехнологии.

В делегацията, водена от държавния глава, е и ректорът и екип от Пловдивския университет, разработил проекта, и те вече водят съответните разговори. Разговори води и моят екип за изграждане на Центъра за децата, коментира президентът.

Припомних на емира и някои позабравени инфраструктурни проекти в България, коментира Радев. Според него предвид повишения транспортен поток през България отново има интерес за съживяване на катарски инвестиции в коридорите Север-Юг, магистралата Русе-Свиленград, тунелът под Шипка. Знаете, че въпреки срещите на високо политическо ниво до момента ние нямаме успех за привличане на катарски инвестиции в България, затова очаквам в скоро време в резултат на нашия разговор катарската страна да потърси българското правителство за тези проекти, отбеляза президентът.