Необходимостта от ускорени процедури за регистрация и разрастване на бизнес, защото, по думите му, най-голямото предимството на малкия бизнес е неговата бързина и гъвкавост - това заяви президентът Румен Радев на връчването на годишните награди за български производители "Златна мартеница" на сдружението "Произведено в България - съюз на малкия и среден бизнес".

"Когато те се задушават нормативно, този бизнес губи най-важното си предимство и става невъзможно да се конкурира на международния пазар спрямо страни, където тези процедури са два - три пъти по-бързи", каза още той и посочи, че това означава еднакви критерии и условия за достъп до обществените поръчки, цитиран от БТА.

Според него това няма как да стане без електронно правителство, което ще гарантира прозрачност и равнопоставеност и ще осигури лоялна конкуренция.

Той посочи още, че са нужни повече стимули за малкия и среден бизнес, който е инициативен, иновативен, гарантира повече младежка заетост и работи с науката и образованието и за по-висока добавена стойност.

"Това означава и гаранция от държавата за защита на собствеността и възвръщане на доверието в правораздавателната система. Това изисква консолидиране на усилията, ако искаме България да бъде страна, която да разпростира марката "Произведено в България" по света", изтъкна президентът.

По думите му "Произведено в България" има смисъл далеч отвъд производството на стоки с високо качество и услуги, защото "тази марка ни зарежда с позитивизъм, със самочувствие и надежда, че можем, че успяваме, че имаме бъдеще като българи в един свят на все по-жестока конкуренция".

"Ние разглеждаме марката "Произведено в България" като нещо, което да консолидира все повече политици, управници, бизнес, общество в подкрепа на българското предприемачество и производство, а това значи ясна, предвидима и устойчива нормативна среда, защото непостоянното и неустойчиво законодателство нанася най-голям удар на малкия и среден бизнес", каза още президентът.

И изтъкна важността на това, че расте броят на участниците в този конкурс - български предприемачи, производители, финансисти, представители на сферата на търговията и услугите в широк спектър от селско стопанство до IT сектора. Радев посочи, че е важно, че се номинират и политици и представители на медиите, които работят в подкрепа на българския бизнес.

Президентът връчи "Златна мартеница" на българска търговска верига, като поздрави ръководството на компанията за това, че е успяло да направи така, че на щандовете на неговата верига да продава най-важното - доверието.

Награда получи и Йордан Цонев, зам.-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

В тези трудни години за българския бизнес награда към политик е сериозно предизвикателство, каза Цонев и допълни, че я приема повече като ангажимент към бъдещето, към бизнеса, отколкото като признание за стореното до този момент. Не е трудно да бъдеш защитник на българския бизнес, когато работиш от и за партия като ДПС, която от създаването си винаги е защитавала бизнеса и в частност българския, каза заместник-председателят на ПГ на ДПС.

Цонев заяви, че сме на сериозен кръстопът и се нуждаем от програма за ускорено икономическо развитие. Той изтъкна, че почти половината от коледното обръщение на почетния председател на партията Ахмед Доган е било насочено към българския бизнес и към необходимостта страната да поеме по пътя на ускорено икономическо развитие.

Цонев представи програмата на ДПС за "Ускорено догонващо икономическо развитие на България", като изтъкна, че един от най-важните икономически показатели е БВП на глава от населението.

"При влизането ни в ЕС той е бил 20,1 на сто от средния за Общността, а след десет години е 25 процента - пет процента за десет години, с този темп ще догоним средния за Европа за 150 години", мотивира Цонев необходимостта от ускорено и догонващо икономическо развитие на страната.

Той изтъкна, че програмата на партията включва именно това - такъв темп на развитие на икономическото развитие, базиран на подкрепа на родното производство, насърчаване и подкрепа на инвестициите чрез активно участие на държавата във всички фази на инвестиционния процес.

"Ето обърнатите полюси на зависимост - не инвеститорите да молят държавата, а държавата да прави това за инвеститорите", изтъкна Цонев.

Сред другите приоритети в икономическата програма на партията той открои насърчаването на икономиката на знанието, на внедряването на високи технологии, подкрепа на IT сектора, развитие на зелената икономика. Цонев изтъкна, че всички политици трябва заедно да обсъдят приоритетите на страната и отбеляза, че ДПС възлага големи надежди на президентската институция да помогне този процес да се случи.

Нинова настоя за държавна политика в икономиката

"Необходима е държавна политика в областта на икономиката и българското производство. Защото без производство и икономика, друго нищо няма да можем да направим. Резултатът от ръста на икономиката трябва да отиде при хората", заяви пък лидерът  на БСП Корнелия Нинова по време на церемонията, цитирана от партийния пресцентър.

Според нея формално има ръст в икономиката, но данни от последния доклад на ЕК показвали, че този ръст в икономиката по никакъв начин не се отразява на благосъстоянието на хората, че неравенствата се увеличават, че бедността расте и няма връзка между двете.

Нинова беше категорична, че трябва да се обърне внимание на малкия и среден бизнес и българското производство.

"В момента всичко е съсредоточено в 5-6 големи монополи, а малките и средните изнемогват. Във "Визия за България" предлагаме цял план за развитие на българското производство", подчерта председателят на левицата.

По думите й трябва да се спре рекетът и бюрокрацията върху бизнеса - документи, проверки, касови апарати.

"Те имат нужда от финансиране. Имаме една единствена държавна банка - "Банка за развитие". В момента тя финансира само 5-6 големи. Ще обърнем тази политика към средните и малките", допълни Нинова.

Като проблем, който трябва да се реши, тя посочи този с кадрите.

"Затова трябва да обвържем образованието с икономиката. В професионалните училища, държавните университети, държавата да заложи необходимите бройки за българската икономика. Там децата да учат без такси, с държавни стипендии. Външната държавна политика трябва да подпомогне намирането на пазари за български стоки и производство. Във " Визия за България" има цяла програма, но основното е държавна политика", заяви още Корнелия Нинова.