Министерството на отбраната е в готовност, ако се наложи и МВР поиска, да изпрати техника и жива сила на границата. Става въпрос за 300 души от Сухопътни войски, 50 души от специалните сили и 40 души военна полиция, както и 140 броя техника – дронове, камиони и други превозни средства. Това обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов по повод новата мигрантска криза по границите на Турция и Гърция, където се струпват хиляди мигранти.

„Няма бежански натиск на българската граница. Към момента конфликтът с бежанците е на турско-гръцката граница", подчерта той.

По думите му органите на "Гранична полиция" и МВР имат много добро техническо оборудване, освен оградата, която ни предпазва. В неделя тя е инспектирана, уточни вицепремиерът.

„Нашите граничари имат възможност да виждат в дълбочина на чужда територия. Ако се подаде група от мигранти, те сигнализират турските си колеги и тези групи са прибирани обратно в Одрин. Дроновете, с които разполага армията, са в състояние до 20 км да идентифицират обекти, а на 5-6 км да ги различават в лице. Може да се вижда и с какво се придвижват – дали носят оръжия, ножици да режат оградата и т.н. Към българската граница идват малки групи – около 20-30 души, които лесно се контролират. Тогава и 10 полицаи могат да ги върнат обратно“, допълни Каракачанов.

Той уточни, че европейските лидери правят много ясно разграничение между бежанци и мигранти. Тези хора, които са на гръцко-турската граница, в 70% не са от Сирия, а от Афганистан и африканските държави.

"Тези просто искат да живеят по-добре в едно уредено общество", каза вицепремиерът.

Той коментира и друга гореща тема.

"Българската армия не се ръководи от областни управители или кметове, а от уставите си. Там е записано, че когато на територията на съответния гарнизон пристигне президент, премиер, военен министър, гарнизонът е длъжен да ги посрещне", каза министърът във връзка присъствието на официални лица, сред които държавният глава, на честванията на връх Шипка на 3 март, въпреки препоръките на Щаба за борба с коронавируса да не се провеждат мероприятия.

"Ръководя се от устава, а не от препоръките. Докато аз съм министър на отбраната, няма да позволя армията да се политизира и да бъде въвлича в политически неща", категоричен бе военният министър.