В 18 часа тази вечер започна заседание на коалиционния съвет на управляващите, свикан в Министерски съвет от премиера Бойко Борисов. На него ГЕРБ и "Обединени патриоти" трябва да обсъдят трите оставки, които той поиска заради трагедията край Своге - на министрите Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев, както и ще има ли още сменени членове на кабинета.

От НФСБ и ВМРО вече заявиха, че няма да подкрепят оставките на тримата, защото те са професионалисти и не носят пряка вина за проблемите с пътя и катастрофата.

От "Атака" обаче казаха, че ще ги подкрепят. Лидерът на партията Волен Сидеров дори дойде на коалиционния съвет с искане за оставка и на вицепремиера Валери Симеонов. Според него поведението му било некоректно и оценките за авторитаризъм на Борисов изискват оценка и от ГЕРБ.

"Не е проблем друг човек от патриотите да смени Симеонов", каза още Сидеров. 

Минути преди началото на срещата шефката на правителствения пресцентър - Севдалина Арнаудова, публикува във Фейсбук снимка на военния министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов и написа:

"Така се идва на коалиционен съвет - със синя каска! Благодаря на вицепремиера Каракачанов, че ми позира!".

Снимка: Facebook/Sevdelina Arnaudova

Самият той не коментира каква е идеята му, но очевидно по този начин символизира желанието си за успокояване на напрежението сред управляващите, като се има предвид, че именно Мироопазващите сили на ООН са наричани Сини каски.

По-рано днес Каракачанов също отвърна остро на Симеонов, макар и не толкова, колкото Сидеров. Лидерът на ВМРО заяви, че вина за сегашното напрежение имат всички участници в коалицията и всеки трябва да осъзнае своята, а не да изтъква чуждата. Никой няма права на ментор в "Обединени патриоти" и да поставя условия за оставане в управляващата коалиция.

Така той коментира изявлението на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов, че партията му остава във властта, но при определени условия.

Междувременно президентът Румен Радев направи обръщение, в което заяви, че вече министерските оставки не са решение, а бягство от отговорност.

(Очаквайте подробности от коалиционния съвет)