Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се среща със сръбския си колега Ивица Дачич по повод напрежението между София и Белград заради изказване на премиера Бойко Борисов за независимостта на Косово. Двамата разговаряха в словашкия курорт Високи Татри, където участват в неформалната среща на министрите на външните работи от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, съобщиха от пресцентъра на Външно министертство.

Захариева подчерта пред Дачич, че изказването на Борисов в Познан е съвсем коректно политически и юридически, а неговата реакция е била категорично неприемлива за България и не помага на приятелските ни двустранни отношения

По време на срещата на върха в полския град миналата седмица българският премиер беше попитан как ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за Върховен представител на ЕС по външната политика, след като неговата страна не признава Косово.

"Когато се заеме такъв важен пост, последното, което трябва да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово", отговори Борисов.

Днес Захариева беше категорично пред Дачич:

"Фактът, че 23 държави от ЕС, една от които е България, са признали Косово, не може да попречи на двустранните ни отношения, а България винаги е подкрепяла Сърбия в европейската й интеграция".

От своя страна Дачич заяви:

"Очевидно има погрешна интерпретация на думите на Борисов - най ме изненада това, което обявиха нашите медии. Както анализирахме с министърката, премиерът Борисов всъщност отговаря на питане дали Борел ще е пристрастен, защото Испания не признава Косово. Това съществено за мен променя контекста на изявата му. Сътруднича си с Борисов от много години и бях изненадан от интерпретациите на думите му в нашите медии. Изчистихме всичко това с министър Захариева. Искаме с България добри отношения, приятелски, съюзнически и стратегически, защото това е в интерес на двете страни и двата народа. Благодарни сме на България за помощта в европейската интеграция. България може да разчита на Сърбия. Впечатлението в България бе, че нападам Борисов, но всъщност съм реагирал на нещо, което Борисов не е казвал. Тъй като не съм днес в Сараево, там бяхме заедно със Захариева, искам да кажа, че тази тема е затворена и както Бойко е казал: "Да вървим напред!".

Снимка: Външно министерство

По-рано обаче сръбското външно министерство, където извикаха временно изпълняващия български посланик, продължаваха да поддържат тезата, че Борисов е казал нещо невярно и неприемливо:

"Това изявление не съответства на очакванията на Република Сърбия за приятелски и добросъседски отношения. Повторено е, че Сърбия се надява такива изявления да не се повтарят в бъдеще. Позицията на ЕС не е независимо Косово и всички би трябвало да се придържат към това".

Междувременно самият Бойко Борисов заяви с категоричен тон, че очаква извинение от Дачич:

"Чул не дочул, вчера си позволява да ми вика посланика и да ми каже, че поведението ми е неприемливо. Той сега ще види какво е неприемливо поведение! Сега ще види! Аз зор от него нямам. До вчера говорех с най-добри думи, но след като си го е позволил, докато сега не ми каже: "Извинявай, Бойко!", просто нито Вучич (Александър Вучич - сръбският президент, който определи случая като "малко, преходно недоразумение" - б.р.), нито Ана (премиерът Ана Бърнабич - б.р.) ме интересува какво ще кажат. Оставиха го да си разиграва коня. Добре, след като така са преценили".