Сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич отново включи България в свое изказване. Пред държавната телевизия бившият говорител на Слободан Милошевич коментира напрежението между Черна гора и Сърбия.

По време на интервюто Дачич намеси България: "За какви вътрешни работи днес се говори в Европейския съюз? Там имате едни българи, които в Сърбия са само 0.26 на сто от населението ни. Толкова са българите в Сърбия. Но България на всяка среща на Европейския съвет поставя въпроса за правата на българското национално малцинство?".

Миналата година Ивица Дачич говори остро и по адрес на българския премиер по повод изявлението на Бойко Борисов в Познан за положението в региона. След острата реакция на София тогава властите в Белград се оправдаха с "проблем с превода".

В края на ноември пък сръбският посланик у нас бе извикан в българското външно министерство заради изявление на председателя на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун, че "България масово шпионира Сърбия".