Крайно време е да излезем от тази приспивна песен, че в Европа ни третират като равни. Крайно време е да излезем от този дълбок сън", заяви пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Той даде примери с различни проекти, при които ЕС проявява двоен стандарт спрямо България.

Без абсолютно никакво основание ни принудиха да закрием първите четири реактори на АЕЦ "Козлодуй". След това може да участваме в "Северен поток 2", а в "Южен поток" не може. Има тотален натиск срещу транспортните ни фирми с предложенията на Макрон. Тук става въпрос за оборот на българските фирми от 14 млрд. лв. годишно. В бюджета на България това е третото перо след енергетиката и туризма. И никой не го интересува това. Крайно време е да излезем от този дълбок сън", заяви вицепремиерът

Той видя решението на проблема в по-твърдата позиция на България.

"Ако ние продължаваме да се държим мило и любезно, и разбиращо, и да ги молим, няма да стане. Световната история не познава случай голяма и силна държава да се е трогнала от воплите и от интересите на по-малка държава, освен ако няма интерес за нещо друго", каза още Красимир Каракачанов.

Според Каракачанов българското правителство подкрепя превозвачите ни.

Те си плащат данъците в България и хранят над 100 000 души. Целта е много проста - тези 14 млн. лева да отидат в джобовете на някои други външни компании. Когато тези български компании фалират, тези шофьори ще останат на улицата. Всъщност, няма да останат на улицата. Тези международни компании ще се опитат да ги пренаемат и така още няколко десетки хиляди българи ще се преселят от България в чужбина. А това не е добре за България", категоричен беше вицепремиерът.

"Наясно сме, че пакетът "Мобилност" е обмислен много добре от нашите западни ,партньори - Франция, Германия, Белгия, Холандия. Техният стремеж да фалират един добре работещ бизнес в страните от Източна Европа може и да успее в един момент", каза изпълнителният директор на Съюза на превозвачите в България Йордан Арабаджиев.

Той коментира още, че срещу мерките, познати като закона "Макрон", ще трябва да се води много тежка битка. И подчерта, че българските превозвачи могат да разчитат на подкрепата на правителството ни.

Относно отношенията ни с Русия, Каракачанов заяви:

"Аз не съм русофил. Но България има нужда от развиване на отношенията си с Русия, защото ние сме съседи през Черно море. В областта на енергетиката ние трябва да съживим отношенията си. Аз няма да сваля българската авиация на земята, защото някой решава, че щом е руска няма да използваме. Голямата опасност за националната сигурност за България не е от Русия, а се нарича ислямски радикализъм и тероризъм. Нещо, което продължава да залива Европа, а ние продължаваме да го подценяваме".