Политическите партии да си вземат поука, да загърбят егоизма си, да седнат да разговарят за политики, призова в декларация от парламентарната трибуна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Независимо от всичко, ние от ДПС се надяваме на визия, на работа в името на България и на всички български граждани, подчерта той. Днес имаме техните очаквания за промяна, за резултати, този път няма да мине номерът с анти-ДПС риторика да прикривате политическата си немощ, обърна се Карадайъ към останалите политически сили, кризата няма да бъде решена с анти-ДПС говорене. Нали ДПС не е на власт, а в изолация, нали мачкате избирателите на ДПС, посочи председателят на Движението. По думите му, докато няма смислен диалог, приоритет, политики, визия за развитие, няма как да има промяна, категоричен е Карадайъ.

За съжаление вместо да се представят политики, участниците се фокусираха върху това с кои партии няма да работят. Преди 4 години ДПС поиска демонтаж на модела ГЕРБ. Получили ДПС подкрепа в парламента или извън него, попита Карадайъ и отговори отрицателно. Моделът ГЕРБ се случваше с явното или скритото съгласие на останалите партии и коалиции в парламента и извън него. Когато някои видяха, че моделът ГЕРБ е изчерпан, те си присвоиха призива за демонтаж на ГЕРБ", отбеляза той.

ДПС беше единствената политическа сила, която се опълчваше на ГЕРБ, но оставаше сама. Изведнъж започнаха да налагат негативен образ на ДПС, заяви Карадайъ и нападна Мая Манолова, която видя "дългата ръка на ДПС" в действията на ИТН: "Ако погледнете Вашата биография, вероятно ще видите едно твърдо ДПС зад Вас, а в момента - най-вероятно и един политически център, който вече за цялата общественост е ясно, че е олигархична медийна и НПО група".

Няма да споменавам шаблоните и етикетите, които залепяте на ДПС. Не можете да игнорирате избирателите на ДПС. Не може да подценявате ДПС, забравяйки, че има решителна роля за победата на тоталитарната комунистическа власт. Да градите, когато рушите, да възстановите диалог без диалог, да подценявате ДПС, забравяйки, че има роля при историческото позициониране на страната в зората на демокрацията - НАТО и ЕС, изтъкна председателят на формацията. По историческа привилегия, изтъкна Карадайъ, членството в НАТО и ЕС се случи при участието на ДПС в управлението. Колкото и да се опитвате да подменяте историята фактите си остават, каза още Карадайъ.

По думите на Карадайъ в момента "виждаме началото на ново безвремие, виждаме политическа немощ, липса на визия, отсъствие на диалог, взаимно уважение и толерантно поведение".

Надяваме се да видим работа в името на България. Този път няма да мине номера с антиДПС риторика да прикривате политическата немощ. Здравната, политическата и икономическата криза няма как да минат с антиДПС риторика. Политическите партии да си вземат поука, да разговарят за политики. Забравете за политическия реванш и омразата. България, която заслужава своето място на европейската политика. Покажете, че не сте просто за диалог и можете да го водите. Ситуацията изисква диалогичност и компромис в името на сигурността, категоричен бе Карадайъ.