Показахме как се гради инфраструктурата, но оттук нататък с местните власти трябва да работим да има инвестиции и работни места в нашите общини и населени места, за да не емигрират децата ни в чужбина. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в послание към кметовете на партията по време на празника на с. Борино, съобщиха от пресцентъра на формацията.

Даваме пример и модел с местната власт, където управлява Движението за права и свободи, как на практика се реализира философията на заедността. Така и ще продължим, заяви Карадайъ. "Това се случи благодарение на българския етнически модел, чийто архитект е д-р Ахмед Доган. Благодарение на философията на този модел, основан на толерантността и заедността, България стана член и на НАТО, и на ЕС", заяви председателят на ДПС.

Мустафа Карадайъ припомни, че България остана единствената държава от Балканите, която направи мирен преход от комунизъм към демокрация.

Той изрази съжаление, че в последно време политиката на противопоставяне, разделение и омраза надделява над толерантността и заедността. Според Карадайъ, ДПС ще продължи да изповядва философията, в основата на която са толерантността и заедността, "за да стигнем до онази ситуация, в която наистина да бъдем равнопоставени всички етноси и малцинства в България". Той добави, че в последно време ставаме свидетели на "пишман политици", които отново се опитват да проповядват философията, че една идентичност е по-добра от друга.

Стотици жители и гости отбелязаха празника на Борино. Сред тях бяха заместник-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, евродепутатът Атидже Вели, председателят на Младежкото ДПС Сезгин Мехмед, депутатите Хайри Садъков, Аджей Джандев, Елхан Кълков, Танер Али, Адлен Шевкед, Севим Али, Фатме Рамадан, Ешереф Ешереф, Ихсан Хаккъ, заместник-областния управител Зарко Маринов, генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, гости от побратимената община Инегьол, експертът по социална политика Хасан Адемов, десетки кметове от региона и от цялата страна. Присъстваха още областни и общински председатели на ДПС и на Младежкото ДПС от цялата страна.

В края на юли Централният съвет на партията се събра на заседание в София, за да започне подготовката на ДПС за местните избори наесен. От ДПС обявиха, че започват процедурата за номинации на кметове и общински съветници в страната. Направихме анализ на актуалната политическа ситуация по райони, приехме критерии за номинации на кандидати от ДПС, потвърдихме процедурите, по които ще определим нашите кандидати за кметове на кметства, на райони, на общини, а също така и за общински съветници, съобщи тогава лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на брифинг след заседанието.