"Дори да има предсрочни избори, структурата на Народното събрание ще бъде сходна с тази на последните пет. Българският народ казва на политиците - изпращаме ви там с разум, отговорност и в диалог да сформирате отговорно мнозинство, което да се занимава с дневния ред на хората". Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в кулоарите на парламента. 

По думите му в действията на ПП-ДБ няма логика.

"Мисля, че не е новина, че ПП-ДБ са казали, че няма да подкрепят първия мандат. Те отначалото го заявяват, но никой не обръща внимание на продължението - на тяхната идея. "Те казват "с втория мандат ние ще предложим правителство на малцинството", за което очакват някаква подкрепа, от друга страна заявяват с кои няма да правят нищо и не искат никаква подкрепа, на никаква цена. Това са "Възраждане". От друга страна ПП не искат подкрепа от ГЕРБ и в някои изявления ГЕРБ са сами, в други включват и ДПС", коментира Карадайъ и продължи:

Ако направим сума на народните представители на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" - те са над 140, нещо не мога да разбера логиката за последните 30-40 дена на ПП-ДБ".

Карадайъ беше категоричен, е следващи предсрочни избори са излишни, каквито по думите му са били и последните през април.

Според него скандалът в прокуратурата е резултат на дългогодишни причини, които "наблюдавахме в обществено-политическия терен".

"Опитите за намеса на едните власти, които да се налагат на другите власти, въпреки разделението на властите по Конституция", доста хора ги приемаха за нормални, щом идват от един олигархично-медиен кръг и това се считаше за нещо нормално", отбеляза лидерът на ДПС и допълни:

"Когато ние като български граждани и като политици отстояваме спазването на Конституцията и законите в България, разделението на властите, а не някой олигархичен кръг да завладее и трите власти, които днес не функционират - след 5 поредни избори законодателната власт не функционира, след 5 поредни избори тя не може да излъчи изпълнителна власт, виждаме, че другите власти се опитват да овладяват съдебната власт - в момента виждаме, че и тя не функционира".

"От тази гледна точка отговорността се пада на политиците - да могат в тази ситуация с много разум и в диалог да намерят онзи необходим механизъм за обществото и за държавата, за да може да се структурират системите наново и да започнат да функционират", каза още Мустафа Карадайъ.