Оставките на министрите на вътрешните работи, регионалното развитие и транспорта ще бъдат внесени за гласуване в Народното събрание. Това стана ясно след срещата на коалиционните партньори от ГЕРБ и Обединени патриоти в МС днес. На мястото на Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски ще бъдат предложени кандидатурите на Младен Маринов, Петя Аврамова и Александър Манолев.

Кои са тримата кандидати за овакантените министерски кресла?

Най-познато е името на Младен Маринов. Той ще бъде предложен за поста министър на вътрешните работи. В момента Маринов е главен секретар на МВР. Роден е на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Завършил е магистърска степен от Висшия институт за подготовка на офицери и научно-изследователска дейност - МВР и специалност "Право" в Университета за национално и световно стопанство. Владее английски език, а в сайта на силовото ведомство е отбелязано, че притежава "основни познания по руски език". От 1991 г. заема изпълнителски и ръководни длъжности в структурата на СДВР, сред които началник на отдел "Охранителна полиция" и заместник-директор на столичната дирекция. От юли 2014 до май 2017 оглавява СДВР, а след това - на 9 май 2017-а, е назначен за главен секретар на МВР.

Петя Аврамова е депутат от ГЕРБ. Тя ще бъде предложена за поста министър на регионалното развитие и благоустройството. Родена е на 29 май 1963 г. във Враца. По професия е инженер. Преди да бъде депутат в три поредни парламента - 42-ро, 43-то и 44-то Народно събрание, е била зам.-кмет по устройство на територията, общинска собственост, строителство и екология на Община Враца (2009-2011 г.), а след това и председател на местния Общински съвет (2011-2013 г.). Преди да влезе в политиката, е управлявала семейна проектантска фирма. В сегашното 44-то Народно събрание е член на комисиите по енергетика и регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. Участвала е и във временната комисия за разходите около НДК, свързани с подготовката на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Членува и в парламентарните групите за приятелство с Великобритания, Португалия и Япония.

Александър Манолев понастоящем е заместник-министър в Министерство на икономиката. Той ще бъде предложен за заместник на Ивайло Московски начело на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Роден е на 28 април 1976 г. в Кулата. Завършил е Професионалната гимназия по икономика и туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" в гр. Петрич с профил "Счетоводство и Контрол". Получил висшето си образование в един от водещите икономически университети в света University College London, Великобритания. Притежава редица специализации в България и чужбина, сред които: "Управление на структурни проекти на ЕС", организиран от ЕК, Будапеща; "Бизнес Комуникации и Връзки с медиите", University College London; "Инвестиции в развиващи се пазари", Джей Пи Морган, Лондон. Владее английски, испански и гръцки език. Започва професионалната си кариера в Националното сдружение на общините в Република България, където отговаря за подготовката на проекти за европейско финансиране. Работил е в областта на маркетинга и е заемал позиции на средно и висше управленско ниво в редица компании. Назначен за заместник-министър на туризма във второто правителство с министър-председател Бойко Борисов. През 2016 г. поема управлението на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Ръководи агенцията до избирането му за народен представител на извънредните парламентарни избори на 26 март 2017 г.