Министърът на вътрешните работи в оставка Валентин Радев заяви, че се чувства облекчен след подадената оставка. В отговор на журналистически въпрос в Елхово Радев отговори, че е заел това място, за да свърши определена работа, а след трагедията край Своге е поел своята политическа отговорност.

Така прави ГЕРБ, допълни той, други политици в предишни управления не са поемали такава отговорност, изтъкна настоящият министър, цитиран от БТА.

Той изрази задоволство от това, че за нов министър е посочен Младен Маринов, с който е работил "прекрасно, и това ще е продължение на това, което досега сме правили".

След проведения по-рано днес Коалиционен съвет премиерът Бойко Борисов обяви номинацията на настоящия главен секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов за вътрешен министър.

Номинирането ми за министър на вътрешните работи приемам като оценка за досегашната работа на професионалния екип на министерството. Ще продължим в същата посока, със същите приоритети и с по-бързо темпо. Това каза на свой ред в Елхово главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов.

От професионална гледна точка нещата ми са ясни, но в работата на министъра има и политически елемент, който с подкрепата на екипа може да бъде решен, добави Маринов.

От Синдикалната федерация на служителите в МВР заявиха междувременно, че няма да дадат 100 дни толеранс на новия министър. От синдиката изразиха надежда постът да бъде зает от човек не само с политически и законотворчески опит, но и познаващ работата и проблемите на МВР.

От СФСМВР напомниха, че част от договорените условия от срещата им с премиера на 10 януари все още не са намерили развитие и допълниха, че постигнатият тогава добър резултат е на път напълно да бъде обезличен заради начина, по който се води социалният диалог.

На церемония в Регионалната дирекция "Гранична полиция" в Елхово със заповед на министърът в оставка Валентин Радев бяха наградени 96 служители за постигнати високи професионални резултати. Отличията бяха връчени от лично от него, от Младен Маринов и от директора на ГД "Гранична полиция" гл. комисар Светлан Кичиков.

България пази границата си повече от добре и сме едно от най-сигурните места за живеене, не само на Балканите, но и в цяла Европа. Вярно, че всичко у нас става по-бавно, но може би това е добрият начин, нашата българска съдба. България е хубаво място за живеене и аз искам това да се запази, коментира във връзка с награждаването Валентин Радев.