Кристиян Шкварек - кандидат за евродепутат от гражданската квота на ВМРО - БНД, е стартирал процедура (завеждане на искова молба за образуване на дело) в Софийски районен съд срещу Фейсбук, заради това, че социалната мрежа е блокирала профила му за 30 дни. Това обяви днес кандидатът, цитиран от БТА.

Мотивите за исковата молба са заради нарушаване на член 39 от Конституцията, свързан със свободата на словото, както и текстове на Изборния кодекс, дефиниращи правото на всеки кандидат да агитира в писмен вид. Адвокатът на Шкварек обясни още, че тъй като основната аудитория на кандидата за евродепутат е във Фейсбук, където той има 5000 последователи, никакви обяснения и оправдания на платформата не биха били състоятелни.

Мотивите, с които е спрян профилът на Кристиян Шкварек, са за нарушаване на стандартите на общността със снимка на неговия статус, без да му се даде конкретно обяснение. По думите на Шкварек в навечерието на предизборната си кампания той е споделил една напълно отговаряща на стандартите на платформата лековата шега, закачка. "Статусът дори не беше политически, в него не са използвани забранени думи, нищо вулгарно, дори термини, адресирани до етноси и религия, а нещо за Великден. Нещо, което самата платформа не само не забранява, а напротив поощрява", коментира Шкварек.

"Разликата е в това, че моята шега беше споделена в консервативен профил на консервативен политик и активист, който нерядко е бил нападан и блокиран именно заради това", посочи кандидатът за евродепутат. Според него в момента подобно заглушаване се извършва почти изцяло срещу консервативни и десни политици в кампанията, а не срещу либерални и това е статистически доказано. По този начин Фейсбук се е намесила директно и в българските избори за Европейски парламент, изтъкна Шкварек.