Ако преди десетилетие купуването на гласове е било изолиран феномен, ангажираните в който са чувствали срам от действията си, то днес контролираният вот е масов и даже не се крие. Около тази теза се обединиха политолозите Страхил Делийски и Стойчо Стойчев и социологът Кънчо Стойчев в изборното студио на bTV.

"Това е част от тоталното завладяване на пазара на местната политика и то по всички линии - пазарът на публичните услуги, на обществените поръчки, до директното плащане на ръка", подчерта Делийски. Причината - когато липсва политически живот, когато партиите не са реален представител на гражданите и няма доверие, отношенията се свеждат до принуда, насилие и директно плащане.

Според Кънчо Стойчев говорим за 120 млн. лв., хвърлени за купуването на гласове само на тези местни избори. Преди 15 г. 10-20% от партийните бюджети са отивали за нерегламентирани практики, докато днес говорим за над 60, заяви експертът. На тези избори в София бе разкъсана синьо-червената хватка, коментира Кънчо Стойчев пред БНР. Според него това, което не е помогнало на Мая Манолова да спечели изборите, е ниската избирателна активност. Резултатът щеше да бъде друг при по-висока активност, добави той. За мен квадратчето "Не подкрепям никого" е абсурдно, каза Стойчев. Не мога да разбера това усилие да отидеш да урната, за да кажеш, че не подкрепяш никого, ако си останеш вкъщи, ти пак не подкрепяш никого, добави Стойчев.

За съжаление, живеем в страна, в която хората са разколебани, че изборите могат да променят нещо, каза Стойчев. 

Политологът Стойчо Стойчев подчерта, че в малките населени места даже не се гласува толкова заради парите, колкото за "трайно устойчиви връзки" по линията на настоящи кметове, работодатели, силни хора на местно ниво и т.н.