Кампанията за местните избори започна, но от състезание на проекти за развитието на града, тя се превръща в битка за власт. Още по-страшно е, че от битка за София, тя е на път да стане битка срещу София. Това заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова на откриването на тържествената сесия на Столичния общински съвет по повод празника на града - 17 септември.

Пред общинските съветници кметът каза, че решенията, за които всички те са стояли като един, с лека ръка днес се отричат. От няколко дни слушам как интегрираната система за преработка на отпадъци е сгрешен модел. Искам да ви припомня, че дебатите и проучванията за тази система, започнаха преди 15 години, посочи Фандъкова. Направихме и невъзможното, за да защитим над 80 процента безвъзмездни европейски средства за завода за отпадъци. И днес 85 процента от отпадъците на София се преработват, подчерта столичният кмет.

Тя припомни, че само преди 10 години 100 процента от отпадъците се депонираха и заяви, че няма да гледа как се лъжат хората с подмятания за корупция и безхаберие. Тя отбеляза, че процедурата за почистването завършва сега, за да може да завърши не до изборите, а до 1 юни догодина. Знаете го защото ваши представители участват в комисиите, тази процедура е отворена, всеки който имаше интерес можеше да участва в нея, каза Фандъкова пред общинските съветници. По думите й класирането ще бъде след изборите и бъдещият кмет ще има възможност за реакции и за свобода на действие.

Градът ни празнува с вярата, надеждата, любовта и мъдростта, каза Фандъкова по повод празника. По думите й на фона на хилядолетната му история, нашите мандати са като мигване на окото. От гледна точка на човешкия живот обаче те са време, което не трябва да бъде пропилявано, посочи Фандъкова. За десет години начело на града построихме 42 км метро, подменихме 90 процента от автобусите и тролейбусите в града, превърнахме повечето паркове в приветливи и любими места, построихме сто нови сгради на детски градини и 21 училищни сгради, пет кръстовища на две нива и 80 процента от Околовръстния път. Казвам всичко това не, за да изтъквам какво съм свършила аз, а защото сме го вършили и заедно с много от вас в тази зала, допълни столичният кмет.

На тържествената сесия днес званието "Почетен гражданин на София" получиха строителният инженер Делчо Гюров, директорът на театър "София" Ириней Константинов, режисьорът Бина Харалампиева, композиторът Стефан Димитров, музикантите Васил Георгиев /Васко Кръпката/ и Веско Ешкенази, алпинистите Дойчин Боянов и Николай Петков, олимпийската шампионка по гребане Здравка Йорданова, академик Георги Минчев и извънредният пълномощен посланик на САЩ у нас Ерик Рубин.