Изказванията на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев за бежанската криза в България са несъстоятелни. Това написа във фейсбук профила си заместник-председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Калина Константинова. В правителството на Кирил Петков Константинова беше вицепремиер по ефективното управление.

Днес вицепремиерът Иван Демерджиев заяви в Народното събрание, че е внесъл сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.

Знаете, че съм ръководител на Националния оперативен щаб. Направи ни впечатление обстоятелството, че за един сравним период са похарчени от предходния редовен кабинет 150 млн. лв. За същия период служебното правителство е похарчило 43 млн. лв. Това предизвика извършването на проверка от Националния оперативен щаб. Такава проверка беше извършена в Министерството на туризма. За съжаление бяха констатирани редица пропуски и нарушения, включително и на изисквания на нормативни актове, включително и създаващи опасност да се върнат европейски средства, с които е финансиран този процес, обясни Демерджиев за съдържанието на сигнала.

Според Константинова мащабът на бежанската вълна, която е била посрещната миналата година, е бил "непредвидим и невиждан за модерната българската история".

"Разбира се, че парите, които нашият кабинет е плащал за пет месеца помощ на хората, бягащи от война, са много повече от тези, които е платил служебният кабинет след отминаване на бежанската вълна", написа днес Константинова.

По думите й нито един лев от българския бюджет не е бил използван за настаняване на бежанци. Всички средства са по линия на Европейската комисия (ЕК) и са съгласувани с нея, тъй като се наложи спешно преструктуриране на неусвоени европейски програми, обясни Константинова.

Тя припомни, че програмата за настаняване на украински бежанци е започнала с 40 лева на ден в зимния период, "когато заварихме институции без никаква подготовка и план за реакция при подобна криза".

"След като създадохме процеси на работа, когато дойде пролетта, и когато се включиха още стотици хотелиери, програмата струваше вече между 10 и 15 лева на ден. Сами може да сметнете разликата от 30 лв. на ден, умножена по стотици хиляди. "Мъртви души" няма и не е имало. Припомням, че България бе държавата, която първа, повтарям първа, въведе документи за временна закрила на бежанците в целия ЕС", добави Калина Константинова.

Тя допълни, че редовното правителство е оставило на служебното "готов план за временна закрила с разработени интеграционни мерки, за да ги улесним максимално в работата напред".