Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев е подал сигнал срещу редовния кабинет "Петков" заради нарушения с разпределянето на средствата за украинските бежанци. Това заяви самият той пред журналисти в кулоарите на Народното събрание.

Вътрешният министър Иван Демерджиев днес беше в Народното събрание, където отговаря на депутатски въпроси. По-късно той говори пред журналисти в кулоарите на парламента.

"В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци". Това обяви пред журналисти в парламента служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

"Знаете, че съм ръководител на Националния оперативен щаб. След като поработи щабът достатъчно дълго, мисля че урегулирахме добре тази дейност. Направи ни впечатление обстоятелството, че за един сравним период са похарчени от предходния редовен кабинет 150 млн. лв. За същия период служебното правителство е похарчило 43 млн. лв. Това предизвика извършването на проверка от Националния оперативен щаб. Такава проверка беше извършена в Министерството на туризма. За съжаление бяха констатирани редица пропуски и нарушения, включително и на изисквания на нормативни актове, включително и създаващи опасност да се върнат европейски средства, с които е финансиран този процес", обясни Демерджиев за съдържанието на сигнала. 

По думите му най-стресиращи са данните, че са се финансирали мъртви души - хора, които само по документи се намират в определени хотели.

Според изнесени от него данни над 43% от средствата са изплатени на 24 физически лица, посочени като лица за контакт на 42 дружества.

"Това най-малкото е странно и поражда много въпроси. Ще направим необходимото да се отговори на тези въпроси", увери министърът на вътрешните работи.

"Наред с това над 93 млн. лв. са изплатени по протоколи, в които не е ясно идентифицирано кой е подпомогнат, както и броят на подпомогнатите лица", допълни още той.

Министър Демерджиев изрази очакване прокуратурата да разгледа сигнала заедно с всички останали сигнали, които държавното обвинение получава.

"В началото на започването на тази дейност през февруари 2022 г. отговаряше редовният кабинет. Доколкото знам, там имаше вицепремиер, който отговаряше за тази дейност. Разплащанията са се извършвали от Министерството на туризма. Най-вероятно са финансирани "мъртви души" - хора, които само по документи са били настанявани в хотели", уточни министър Иван Демерджиев.

По отношение на изтеклите записи, той каза, че откакто е служебен министър на вътрешните работи от 2 август, може да говори единствено за МВР на българския народ.

"МВР в момента не служи на никой - нито на политическа, нито на икономическа сила, нито на чужди сили от какъвто и да е характер и не се отчита пред такива. Самите коментари по отношение на службите ми изглеждат странно. Всички служби за сигурност, с които работя много тясно се стремят по всякакъв начин да поддържат реда в страната, стремят се да противодействат на престъпността, включително и на влиянието на чужди служби или опити за такова влияние. Нямам данни да има някакви проблеми в работата на службите, незабавно бих докладвал на премиера и президента, както и на Народното събрание", обясни Иван Демерджиев - служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Във връзка с днешните полицейски акции в София, министърът каза, че МВР съдейства и осигурява сили за процесуално-следствените действия, които се планират и извършват от прокуратурата.

На въпрос дали тези спецоперации имат някаква връзка с убийството на Красимир Каменов - Къро в Южна Африка, Демерджиев отговори, че няма конкретна информация и трябва да се изяснят редица обстоятелства преди да се правят изводи.

Той потвърди, че служител на МВР ще бъде допуснат до разследването на убийството на Къро в Република Южна Африка. Той ще отиде на място и ще се запознае с хода на разследването. Служителят заминава утре и ще се завърне в неделя, когато се очакват нови интересни обстоятелства, които да послужат за разследването на това убийство.

"Ако могат да се правят някои изводи до момента - при изключително суровия доказателствен материал е, че това не е дело на българска група, но кой е ангажирал тази група - това е важният въпрос", поясни вътрешният министър.

Демерджиев отговори по време на парламентарния контрол и за Денис Петранов, че до момента МВР не е получавало запитване от руските власти. 

До момента МВР не е получавало запитване от руските власти, както и данни, потвърждаващи случая, свързан с информация, че за подготвян атентат в Крим е задържан Денис Петранов, който има и българско гражданство.

Той посочи, че Петранов е придобил българско гражданство през 2022 година.

ГДБОП е компетентна да следи дали има незаконен трафик на оръжие в страната. Наскоро бе създадена работна група с Европол, прави съпоставки с различни бази данни за всеки бежанец по отношение на това дали има връзки с терористични организации, посочи Демерджиев.

Служебният вътрешен министър каза още, че МВР обмисля да има засилено полицейско присъствие пред училища и детски градини в определени часове. Става дума за часовите диапазони, в които децата отива на училище или си тръгват след края на учебния ден, поясни министърът.

Целта на тези идеи е засилен контрол по пътищата около училища и детски градини.

По думите на Демерджиев МВР провежда редовно акции срещу пътния травматизъм и част от тях са около училищата. Според него засилено полицейско присъствие може да има, като се вземе предвид останалата работа на униформените служители на МВР.