ББР и всички инструменти, свързани с иновациите, както и някои оперативни програми, ще бъдат разпределени под шапката на бъдещето Министерство на иновациите. Това разкри Калина Константинова от "Продължаваме промяната" в интервю по бТВ.

Тя не потвърди, че това ново министерство ще се числи към квотата на нейната политическа формация. Не отговори и дали ще бъде вицепремиер без портфейл. Константинова отказа да разкрие подробности по структурата на кабинета и имената на министри. Тя се аргументира с факта, че черновата, която е видяла като последен вариант на споразумението, може да претърпи промяна само след няколко часа.

По повод думите на Корнелия Нинова, че е спекулация тиражираното министерство на държавните предприятия, а ще има министерство на икономиката и индустрията, Константинова коментира:

"Недоразумението е въпрос на семантика - иновациите ще бъдат приоритет на това управление - да. Обсъжда се тази задача да бъде отделена в собствена структура, да се изнесат функциите, свързани с иновациите, всички оперативни програми, инструменти, като ББР, със собствен фокус на ниво министерство".

Константинова не мисли, че коалиционното споразумение може да се провали. Тя категорично отказа да назове имена на министри с довода, че се обсъждали имена, но нямало още утвърдени. Но отново повтори, че последното записано в черновата към момента на разговора е, че ще има четирима вицепремиери - по един за всяка от партиите в коалицията.

"Вече сме на финалната пряка. Хубаво е да проявим уважение към техните вътрешни процеси /б.р. - на коалиционните партньори/ и докато не дадат одобрение към целия текст, е рано да кажем, че има такова", коментира депутатката от ПП .

"Разговорите се водят от Кирил и Асен, аз не участвам в тях", изведе тя като аргумент, че не желае да назове последните промени по структурата и имената на кабинета.

Според нея не се е случило нищо драматично в поисканите извънредни срещи с ДБ, както и тази, проведена с Корнелия Нинова, "защото все още тече преговорен процес" и се прецизират текстове.

"Това не ми се струва нещо лошо. С всички се води диалог и се прецизират, не само с ДБ", каза тя за нуждата да се уточнява коалиционното споразумение.

"Не съм останала с впечатление, че има конкретни спорове, по-скоро това са преговори", добави Константинова.

Тя не си спомни кога е имало за последно среща на бъдещата коалиция в четворен формат. Водят се само двустранни разговори между ПП и всяка партия поотделно.