МВР възстановява закритите преди две години гранични полицейски управления по границите ни с Турция и Сърбия. Това съобщи пред БНТ вътрешният министър Калин Стоянов.

Това е още една крачка към влизането ни в сухопътния Шенген. Той е информирал посланиците от Евросъюза, че в началото на март всички летища у нас ще бъдат готови с разделянето на пътните потоци на шенгенски и на такива, които подлежат на граничен контрол.

Охраната на границата ни с Турция се усилва преди началото на пролетта, когато се очаква мигрантският поток отново да нарасне.

"С моя заповед ще бъдат възстановени гранично-полицейски участъци и групи в пограничните райони на българо-турската и българо-сръбската граница. Считам, че това е от особен интерес за абсолютно всички. Ще подсилим звената така, както са били и ще възстановим числеността на служителите, които са били преди 2 години там", каза още Стоянов.

На среща с посланиците от Европейския съюз, Великобритания и Съединените щати вътрешният министър и изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов са информирали дипломатите за предприетите действия срещу нелегалния трафик на хора. Обсъдени са и данните на Фронтекс за натиска през януари.

"Имаме спад с 69% на опитите за незаконно преминаване на българо-турската граница, като тази разлика е в сравнение със същия период на миналата година. Успоредно с това имаме и значителен спад на броя на настанените нелегални мигранти в центровете, които са към МВР. И отново изказаха подкрепата си за това България да получи членство в Шенген и по сухопътна граница", допълни вътрешният министър.

Анализът на Фронтекс сочи, че през втората половина на миналата година има промяна в маршрутите на нелегалните мигранти.

"Основният поток на нелегални мигранти, които се придвижват или правят опит да се придвижат до вътрешността на Европа, преминават по т. н. централноевропейски път, тоест през Средиземно море към италианските, гръцките и френските брегове", каза още Калин Стоянов.

Според вътрешния министър на 1 март всички летища ще бъдат готови с разделянето на потоците от пътници на шенгенски, които ще влизат и излизат от страната без граничен контрол и такива, които ще преминават през гранична проверка.

Очаква се през летния сезон това да облекчи сериозно работата на черноморските ни летища, като пътниците ще бъдат обслужвани два пъти по-бързо.