Президентът на Австрия Александер ван дер Белен съжалява за решението на Виена да блокира приемането на България и Румъния в Шенген, следва от днешния му пост в Twitter.

"Ужасно съжалявам за решението на австрийското правителство да блокира присъединяването на Румъния и България към Шенген.

Вярното е, че заради големия брой на търсещите убежище Австрия е в тежка ситуация. Но блокирането за Шенген не води до решение на ситуацията. Тъкмо обратното, сега сме заплашени от назателни мерки за икономиката ни от страна на Румъния.

Можем да се справим с предизвикателствата в областта на бежанците и миграцията само заедно с нашите партньори в ЕС. Надявам се, че скоро ще бъде възможно да се намери решение чрез диалог", пише ван дер Белен.

Още преди вчерашното отрязване на България и Румъния за Шенген (Австрия и Нидерландия гласуваха против), от Виена на няколко пъти заявиха, че са против София и Букурещ. Ден преди Съвета в Брюксел на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Тирана австрийският канцлер Карл Нехамер каза, че "е необходимо повече време", за да се даде положителен вот за членството на София и Букурещ в Шенген. Нехамер повтори аргументите на австрийския министър на вътрешните работи Герхард Карнер, че мигранти са пристигнали в Австрия, без преди това да са били регистрирани в друга страна от ЕС. Миналата седмица Карнер заяви, че страната му иска да използва правото си на вето върху включването на Румъния и България в Шенген.

"Министърът на вътрешните работи даде ясно да се разбере. Австрия не одобрява разширяването с България и Румъния. Необходимо е повече време. В Австрия има 75 000 нерегистрирани нелегални имигранти. Това означава, че те са пресекли външната граница на Европейския съюз и са се озовали във вътрешна държава като Австрия. Първо трябва да отговорим на тези въпроси, свързани със сигурността", заяви канцлерът Нехамер.

Всичко това се случи, след като в понеделник Европейската комисия подчерта, че България, Румъния и Хърватия "напълно отговарят на всички изисквания" за пълноправно членство в Шенген, и заяви, че очаква всички 27 държави членки да дадат зелена светлина за приемането им в четвъртък на заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи. Както стана ясно, това се случи само на Хърватия.