Министерският съвет отправя предложение по президента Румен Радев да освободи от длъжност началника на Националната служба за охрана (НСО) на основание тежко нарушение. Това съобщи на брифинг говорителят на кабинета Петков Лена Бориславова.

По думите й, решението е било взето единодушно на оперативно заседание на правителството.

"Мотивите за това предложение се основават на действията на ген. Емил Тонев във връзка с няколко обстоятелства. На първо място предаването на видеоматериали от служебните и официалните входове на МС, което се извършва при нарушаване на основните гаранции за сигурност на хората на територията на МС. Включително в сградата на МС се намира контактна точка, чрез която могат да се подават сигнали за престъпления до Европейската прокуратура. Тук има защитени свидетели, които искат да подадат сигнал и с предаването на тези видеоматериали може да се наруши поверителността на самоличността на подателите", обясни Бориславова.

Тя добави, че според официална информация, която е предоставена и на президента, съществуват съмнения за непрозрачно разходване на бюджетни средства от страна на НСО.

Бориславова каза още, че е обсъдено разминаването на поведението на ръководството на НСО със скорострелното предоставяне с гриф "спешно" на видеоматериалите от служебните входове на МС, когато е ясно, че вече тази сграда е и контактна точка на Европейската прокуратура съпоставено със забавеното и липсващо предоставяне на съдействие по време на протестите през лятото на 2020 г., когато беше важно да бъдат предоставени тези записи.

Началникът на кабинета на премиера обясни още, че държавният глава има право по закон да освободи началника на НСО на основание тежко нарушение и системно неизпълнение на служебните задължения, както и извършване на действия, които накърняват престижа на Националната служба за охрана.

През следващите дни ще бъде внесен и законопроект за изменение на Закона за националната служба за охрана, с който ще бъдат взети решителни мерки, за да може тези пропуски повече да не съществиват, каза още тя.