Със 146 гласа "против" и четирима "въздържал се" от редиците на ИТН и ПП, парламентът отхвърли прекратяването на договора за тъй наречените "американски бази" у нас. То беше предложено от "Възраждане" и подкрепено само с гласовете на техните 11 народни представители. Споразумението със САЩ беше подписано на 28 април 2006 г. Сега депутатите на Костадин Костадинов искаха да го прекратим с едногодишно предизвестие.

За това да продължи съвместното ползване на съоръженията от американската и българската армии гласуваха от ДБ, "Продължаваме промяната", БСП, ИТН, ГЕРБ и ДПС, но в мнозинството се забелязаха и колебания. Трима от партията на Слави Трифонова натиснаха копчето "въздържал се", а един представител на ПП също не подкрепи оставането на базите. От БСП пък гласуваха "за", но само 7 от социалистите - останалите просто не участваха във вота.

Сред мотивите на "Възраждане" за закриването бе изтъкнато, че със споразумението се предоставят на САЩ четири военни бази у нас под предлог за съвместно използване, но реално, според тях това са американски съоръжения, на чиято територия не действа българското законодателство. Според зам.-председател на парламента Цончо Ганев от "Възраждане" това са единствените подобни бази, за които американската страна не плаща наем, а българите нямат достъп до тяхна територия. Имаме отказ от суверенитет - защо, след като НАТО толкова много допринесе за нашата армия, тя е в плачевно състояние, попитаха от "Възраждане".

Защо не ни направиха отстъпка при покупката на самолетите, добави към въпросите и Елена Гунчева. Депутатите на Костадин Костадинов бяха уличени в популизъм по темата и заради протеста срещу изпращане на оръжия за Украйна, който в този момент се провеждаше пред парламента.

"Кое ни пази Буча да се случи и у нас", реагира Искрен Митев от ПП, като обобщи, че всяко едно от твърденията на "Възраждане" за базите е невярно. И той, и председателят на комисията по отбрана в НС Атанас Зафиров, както и Христо Гаджев от ГЕРБ, подчертаха, че базите са български. "Военнослужещите са много доволни от нивото на подготовка, да не се спекулира, това са български бази, които се ползват съвместно с американската страна", обърна внимание депутатът от ГЕРБ. "Вие направили ли сте си труда да поговорите с някой от офицерите, сержантите какво е неговото мнение за съществуването на тези съвместни съоръжения и какъв е техният принос към модернизацията на българската армия?", обърна се социалистът Зафиров към Гунчева. "Много се надявам вашите избиратели да са чули това ваше изказване", отвърна му Гунчева, визирайки негативното отношение на социалистите към тематиката.

Радомир Чолаков от ГЕРБ пък направо предложи повече дебати по темата за американските бази да не се водят в парламента, тъй като отвън ни се подигравали.

Междувременно отново бе отхвърлено искането на ГЕРБ-СДС работното време на НС днес да бъде удължено, за да се гласува предложението им за създаване на временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписания от правителството меморандум за 1 млрд. долара с Gemcorp и IP3 Corporation.