Кабинетът взе решение на днешното заседание да предложи на Народното събрание да разгледа и приеме доклада на Министерския съвет, както и да възложи на МС да подготви проект за международен договор и проведе преговори с правителството на САЩ за придобиването на нов тип боен самолет от България. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг пред журналисти в сградата на Министерски съвет.

Правителството е взело решение да възложи на българския министър-председател да създаде организация за преговорите. При изготвяне на проекта за международен договор от българска страна задължително в преговорния екип трябва да участват от българската страна министрите на отбраната, на икономиката, на външните работи и на финансите, допълни министър Каракачанов.

Министърът на отбраната добави, че в днешното правителствено решение е прието да се разреши проектът на международния договор да се отклони от задължителните изисквания, посочени в Актуализиран проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет", който е одобрен от Народното събрание през 2018 г.

След приемане на решението на парламента, министърът на външните работи със съдействието на министъра на отбраната ще уведоми участващите държави, представили предложения по Актуализиран проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет", за решението на България, съобщи Красимир Каракачанов.

Защо са избрани САЩ

Министърът отбеляза, че преговорите тепърва предстоят и към момента не може да се дадат параметри за цена, начин и срок на плащане на самолетите. Решихме да преговаряме със САЩ за изтребители F-16, защото тяхната оферта е комплексна, включваща оборудване и въоръжение. Предложенията на Швеция и на Италия също щяха да надвишат финансовата рамка, гласувана от парламента, но нямаше до можем да избегнем преговори със САЩ за покупка на въоръжение, изтъкна Каракчанов.

Той изрази надежда до края на годината да имаме сключен договор за новите изтребители. Вицепремиерът изрази удовлетворение, от изразената от САЩ позиция, че са готови да се съобразят с изискванията на България.

Притискали ли са Каракачанов

На въпрос дал ли е финансовият министър таван на цената, до който може да се преговаря, министърът на отбраната отговори отрицателно: "Не ни е даден таван. Искали сме отклонение от гласувания проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет".

По думите на Каракачанов, ако парламентът не одобри промени в решението си за нова техника за ВВС, може да се стигне до нов проект, което ща забави придобиването на нови изтребители с поне година и половина.

Никой не ме е притискал, познавате ме, ако някой започне да ме притиска, правя точно обратното. Така вицепремиерът отговори въпрос имало ли е политически натиск при избора на самолет и добави, че "разсъждава съвсем прагматично". Буквално до 21 декември, една част от обществото, както аз ги наричам измислените евроатлантици, защото една част от тях завършиха съветски военни академии и сега ми се правят тука на големи натовци, ме критикуваха, че съм бил руският човек в правителството, коментира той. Сега друга част от обществото казва, че съм бил американски човек, допълни министърът. Ще го кажа, ясно и категорично - не съм нито руския, нито американския човек, аз съм министър на отбраната, и като такъв и като по убеждения български националист и защитавам българския национален интерес. Всякакви други приказки са несериозни, заяви Каракачанов.

Какво казаха военните

Новият изтребител е крайно необходим за нашите ВВС, надявам се скоро договорът да се сключи, каза на брифинга началникът на отбраната ген. Андрей Боцев. Той благодари на съвместната комисия, която "свърши работата си добре". Ген. Боцев изрази надежда парламентът да даде мандат на правителството да продължи преговорите, "за да може да се сключи договор при най-изгодните условия за държавата".

Ген. Цанко Стойков и ген. Ангел Боцев

Снимка: БТА

Решението за придобиване на нов боен самолет е исторически момент за страната, тъй като повече от 10 години се правят отпити да се стигне дотук. Това, че не се върна проектът и процедурата на изходно положение наистина заслужава най-малкото благодарности, каза по време на брифинга командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Анализът на съвместната група и на политико-военната група беше точен, независимо от това, че липсваше пълна информация.

По думите на ген. Стойков "можем само да бъдем доволни, самолетите са нови, модерни с най-новото оборудване и въоръжение, така че ще можем да изпълним, задачите, които оттук нататък се поставят за изпълнение на ВВС". Той изказа благодарност и на трите държави (САЩ, Швеция и Италия - б.р.), които отговориха на въпросите ни и се включиха в процедурата по тяхната оценка и анализ.