Нашата оферта за самолетите Грипен бе със стотици милиони долара по-ниска от тази за американските F-16, обяви пред bTV вицепрезидентът на СААБ за Централна и Източна Европа - българката Красимира Стоянова посочи. Тя посочи, че са засегнати от становището и репликите на американския зам.-главен секретар, че сравнението между "Грипен" и F-16 е като да сравняваш ябълки и портокали.

Миналата седмица зам.-главния секретар на САЩ Джон Съливан при посещението си в България публично се застъпи България да закупи американски самолети. Реакции имаше на всички нива в държавата. След посещението му в България, министрите на отбраната и на икономиката препоръчаха да се преговаря с "Lockheed Martin" за покупката на самолети F-16.

"Кое е по-добро, ябълките или портокалите са по-здравословни? Всеки човек има вкус. Не знам за кои технологии г-н Съливан намеква, защото самолетът F-16V, който се предлага на България в момента, не съществува. Даже заводът, който ще го произвежда в Южна Каролина - не съществува. Може само да предполагаме какви технологии ще има включени в този самолет", каза Стоянова.

Българката каза, че "Грипен" е една забележителна оръжейна система, която е доказана в международни участия и мисии на НАТО.

В най-скоро време Швеция ще изрази официалната си позиция, каза Стоянова.

"Самолетът, който ние предлагаме е на въоръжение в момента, самолетът, който предлагат конкурентите не е на въоръжение в нито една страна. Той е само на хартия", допълни вицепрезидентът на "СААБ".

Красимира Стоянова заяви, че от преди 15 години производителите на "Грипен" преговарят с България за въоръжение с изтребители, а предложението на българските министри ги е изненадало.

"България обяви конкурента процедура преди две години. 2017 г. процедурата беше прекратена, за да могат да бъдат поканени повече участници и да се разшири листата, за да има повече конкурентоспособност. Сега изведнъж се оказва, че не трябва да има процедура, защото една страните участнички - САЩ не биха могли да проведат прегори в конкурентна среда, а трябва да бъдат избрани. Това е съвсем различна процедура. Аз не искам да съм на мястото на г-н Каракачанов, за да обясни как от една конкурентна процедура, с широк кръг от представители - от САЩ и Европа, как сега ще продължим", коментира Стоянова.

Вицепрезидентът на компанията, производител на "Грипен" беше категорична, че не са лобирали пред президента Румен Радев да бъде избран техният самолет. Такова съмнение изрази председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов=