Предложението за изтребител F-16 беше триумф на лобизма. Това каза президентът Румен Радев в интервю за предаването "Годината" по "Дарик" радио. "Думата на 2018 г. е автокрация. Това бе годината на демократичния упадък.

Виждаме, че за пореден път кабинетът харчи огромни суми от държавната хазна без правила и често по личното усмотрение на министър-председателя. Парламентът вече не контролира кабинета. А напротив, кабинетът прегазва решения на парламента. Виждам също, че изборното законодателство не бе реформирано, машинното гласуване се отлага отново, съдбата на т.нар. втори протокол от СИК, който е обект на изборна манипулация, остава неясна, заяви Радев и посочи, че оттам са намалели и гаранциите да се проведат честни и демократични избори догодина.

Държавният глава посочи, че предложението България да избере изтребител F-16 е финалът на автокрацията за тази година.

По-рано днес лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов похвали решението за избора на самолет и каза, че то е експертно и добро.

"Това беше триумф на лобизма. Не искам да защитавам един или друг тип самолет - за мен и трите типа са прекрасни, летял съм на тях и срещу тях. Но за разлика от други хора, аз защитавам процесът да бъде прозрачен, открит и обективен. Има два вида избор - първият е, когато правителството казва, че ще заложи на стратегическото партньорство и избира самолет от страната X, без да го интересуват подробности. Но за това се изисква политическа смелост и най-вече отговорност, която не е присъща за нашите управници. Те решиха да се правят на демократи в този процес и катастрофираха. Те решиха да тръгнат по другата процедура, както се прави навсякъде в развитите демокрации. Какво стана обаче? Преди да е приключила работата на тази комисия един наш политик и то от Вашингтон - Цветан Цветанов, вече предопредели избора. Министър-председателят също каза точната си дума. Неслучайно в навечерието на празника на ВВС аз призовах министър-председателя, министрите и депутатите да запазят радиомълчание, докато приключи процедурата, защото така се прави в цял свят", каза още Радев.

Европредседателството се превърна в алиби за шестмесечно отсъствие на управлението по отношение на проблемите на гражданите, каза още Радев.

Попитан какво мисли за това, че "Политик на годината" в класацията на "Дарик" радио са протестиращите майки на деца с увреждани, Радев отговори, че това е съвсем аргументиран и човешки избор. "Защото протестиращите майки показаха, че с морална сила и човешка морална кауза можеш да постигаш и сериозни политически цели. Защото на практика те се превърнаха в един от основните политически играчи на годината", заяви президентът. Радев благодари на всички българи, които през 2018 г. не са гледали безучастно и са отстоявали своите права чрез протести. "В атмосферата на вселяващ се произвол всяка дума е важна", заяви той.

Във връзка с българското европредседателство президентът посочи, че една рутинна ротационна процедура на ЕС е била превърната в мощен пиар. "И в едно алиби за шестмесечно отсъствие на управлението по отношение на проблемите на гражданите. В същото време не можем да не отбележим, че редица медии градяха ореол на управляващите като спасители на Западните Балкани и като незаобиколим политически фактор от световен мащаб. И в същото време протестите на хората за ниски доходи, за лоши условия на труд, срещу корупцията бяха представени като антиевропейски прояви. Затова и след края на европредседателството призовах управляващите да се върнат по-бързо към нерадостната българска действителност и да чуят гласовете на хората. Да, успехи има, но да продължиш се хвалиш непрекъснато с тези успехи при положение, че хората се чудят как да си платят сметките, не е почтено", каза още Радев и посочи, че затова във Западна Европа европредседателството е рутина, а не новина.

"Иначе за приоритета Западни Балкани - да, това е наша задача, откакто сме влезли в ЕС и е нормално правителството да го приеме като приоритет. Но едно прекомерно напомпване на очакванията, че едва ли не ще решим за 6 месеца проблеми, трупани с векове, доведоха до разочарования. Защото правителството толкова се вторачи в Западните Балкани, че спря да вижда какво се случва по на запад от Западните Балкани. Изтървахме важни европейски процеси като катастрофата с нашите превозвачи, които зрееха през това време", заяви Радев и посочи, че европейската интеграция на Западните Балкани не трябва да става за сметка на българският национален интерес, история и идентичност.

"Бързането на управляващите да подпишат договора за добросъседство с Македония без да говорят с Гърция и без вътрешен консенсус, на практика беше за слава. За основата на този договор се използва декларацията от 1999 г. между Иван Костов и Любчо Георгиевски, а за тези 20 години имаме динамика на процесите на Балканите, имаме два нови фактора - членството в НАТО и в ЕС", обясни Радев. Той обясни, че като президент на България не е съгласен с името "Северна Македония" и посочи, че ако България беше имала по-сериозна позиция, сега български премиер щеше да бъде номиниран заедно със Зоран Заев и Алексис Ципрас за Нобелова награда за мир.