Служебният кабинет направи предложение да бъде освободен от поста председателя на Държавната агенция за разузнаване Атанас Атанасов.

Това съобщи след заседание на Министерски съвет говорителят на кабинета Антон Кутев. 

Кабинетът предлага длъжността да заеме Антоан Гечев. 

Ето и мотивите:

"В контекста на необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност на Република България под ръководството на Атанас Атанасов Държавна агенция "Разузнаване" е осъществявала своята дейност при неспазване на презумцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност. Съгласно закона за Държавна Агенция "Разузнаване" същата следва да предостави еднаква по обем и съдържание информация на президента на Републиката, на председателя на НС и на министър-председателя. Налице е нарушаване на този принцип по отношение на разузнавателната информация, предоставяна на президента на Републиката", каза Антон Кутев.

За зам.- председател на ДАНС пък се предлага Станислав Станчев, който заменя Недялко Недялков. Постът беше освободен от Недялков в средата на май. Според него една от причините за това е неговият подпис, който стои под отнетия достъп на Рашков до класифицирана информация, издаден преди 2 години за срок от 3 години.

Министърът на спорта Андрей Кузманов разкри злоупотреби и в спортното министерство, като четири НПО са получили 5 млн. лева 

Той съобщи, че само за последната година са раздадени 5 милиона лева на четири неправителствени организации в сферата на спорта, като най-обезпокоителното е, че голяма част от парите са насочени към три от тях, които се ръководят от едно и също лице. Фирмите печелят почти една и съща сума от 670 000 лв.

"Факт е, че от 4-те организации, които са спечелили големите суми от по 670 хил. лева, 3 се свързват по един или друг начин с едно лице, то се нарича Петър Коларов. Става дума за над 2 млн. лв. само за тази година. Част от финансирането към НПО-тата са всъщност на спортни дейности. Спомена се, че "Ипон" през всичките тези години е взимал пари по програмата за неправителствени организации, въпреки че е спортен клуб. Другият спортен клуб, който през цялото време е бил финансиран, става въпрос за ММА, както разбирам тук става въпрос за Станислав Недков - Стъки. Остави, че е взимал 200 хил. годишно за финансиране на спортния клуб, а накрая взима и 220 хил. вече като НПО, от които 120 хил. само през тази година", обяви Кузманов. 

"Възложих експертни проверки не само в министерството, а и в прилежащите дружества, които държавата има участие към министерството, включително и спортния тотализатор. Имаме различни сигнали от много места, относно тези дружества, които са към Министерството на спорта", каза министърът.

Той допълни, че има Национална стратегия за младежта 2021-2030 г., която не е приета. В много кратък срок министерството е изготвило проекта за тази стратегия и тя е раздадена на министерствата за одобряване.

Основните играчи в тези програми са качени на сайта на министерството на спорта, каза Кузманов. Те са почти едни и същи и те печелят програмите.