Ако посланичката на Руската федерация Елеонора Митрофанова не бъде поканена на тържественото откриване на 48-ото НС, това ще бъде равносилно на обявяване на война. Това заяви пред БНР Вежди Рашидов от ГЕРБ, който трябва да открие заседанието на парламента на 19 октомври.

По думите му не е работа на един български политик да се занимава с дипломация.

"Това е обявяване на война! Кой ще носи отговорност, ако утре хвърлят една бомба? Чий е този зор? Кой ще отговаря? Това е работа на висока дипломация и на държавническо мислене", категоричен е Рашидов.

"Кой е казал, че българските депутати могат да казват кой да влезе, кой да излезе, на кого да обявяват войни? За коя сметка? Защо не седнат да мислят как да излезем от кризите. Защо да не влезем в парламента и да кажем кой е евроатлантик?", каза още избраният за депутат от ГЕРБ и доайен в 48-ото Народно събрание, който ще открие първото му заседание на 19 октомври.

По думите му ГЕРБ добре обмислят позициите си и когато са готови, тогава я обявяват.

Според Рашидов евроатлантическите партии трябва да се обединят.

"Когато става дума за съдбата на българския народ, няма партия, която да е прокажена в парламента - всички са легитимни. В името на хората трябва да се обединяват и да правят компромис. Дошло е време да кръгла маса! България е в тежка криза", коментира политикът.

"Никой да не се шегува с българския народ! Нито едните партии, нито другите. Тези хора трябва да решават национални съдби. Разделителните линии не са добре единствено за държавата и за народа, защото партиите са добре", добави Вежди Рашидов.