Започна кампания срещу евентуален втори мандат на президента Радев, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването "Плюс - Минус" по NOVA.

Вицепрезидентът коментира своя прочит на сагата между "Дондуков" 1 и 2. Илияна Йотова обърна внимание, че това не е от вчера.

"Този конфликт, както го наричат медиите съпътства ежедневието ни през всичките тези 3 години. Не ме карайте да стоя в позицията на арбитър, защото аз няма да стана такъв. Две различни личности, които определено имат различна визия за това как трябва да продължи България, как трябва да се сложат обществените отношения, каква трябва да бъде визията за развитието на всички нас, не мисля, че тази война е самоцелна. Макар че от реакцията на министър-председателя от както вие го наричате "последния конфликт", като че ли вече прозира един страх от евентуален втори мандат на президента Радев", коментира Йотова.

Тя заяви, че не обича този тон между институциите и че е човек с друго виждане.

"Лесно е да се критикуваме, но хората очакват от българските институции да се чувстват добре", допълни още Йотова.

Попитана дали това означава, че не е съгласна с острия тон на президента, Йлияна Йотова подчерта, че до този момент президентът Радев нито за секунда не си е позволил лични квалификации към когото и да било.

"Не смятам, че запис в Конституцията президентът да представлява единството на нацията означава да си мълчиш за всичко онова, което виждаш като недъзи, за всички онова, което не е правилното решение, било то за икономика, било за сигурност", допълни още вицепрезидентът.

Тя поясни, че е изненадана от реакцията на премиера след празника на СДС и обвинението, че президентът Радев в качеството си на командир на ВВС е допуснал падането на военен самолет. Според нея това показва друг тип поведение.

"Аз затова казвам, че започна една вече кампания срещу евентуален втори мандат на президента Радев", каза още Йотова.

Тя изтъкна, че най-елементарно е човек да се отнесе към "Гугъл" и да види кой е бил командир, когато се е случил инцидент с военния самолет. "Командир тогава е ген. Попов, който днес председателства Комисията по отбрана на Народното събрание и е депутат от ГЕРБ. Това не означава в никакъв случай, че хвърлям вина върху, когото и да било", заяви Йотова. Вицепрезидентът посочи, че няма размяна на топки, а говори с факти.