За пръв път вчера се говориха доста добри неща за Русия, заяви премиерът Бойко Борисов по повод снощното заседание на Европейския съвет, на което санкциите срещу Москва отново бяха удължени с още шест месеца.

Той цитира германския канцлер Ангела Меркел и президента на Франция Еманюел Макрон, според които все още няма място за радостен оптимизъм. Има няколко стъпки в много правилна посока. За пръв път чух толкова оптимистични неща да се кажат. Те не са довършени и затова останаха санкциите, уточни премиерът.

Колеги изнесоха фактите, че около 35 милиарда (долара) са американските инвестиции в Русия по времето на санкциите. Дали са верни, или не - казвам просто какво изнесоха други колеги, добави той.

Снимка: Министерски съвет

На заседанието на Европейския съвет постигнахме съгласие за Зелената сделка и въглеродния неутралитет - това означава нулеви емисии до 2050 г. Постижение е, че се договорихме всяка една държава сама да определя енергийния си микс. Това коментира премиерът Бойко Борисов.

Ние много се борихме ядрената енергия да влезе в този микс. Инвеститорският интерес към АЕЦ "Белене" е голям и идва от много места - Китай, Южна Корея, САЩ, Русия и от много места. В момента тече процедура и не бих искал дори да се изказвам по темата. Факт е, че най-големите фирми в света проявяват голям интерес, поясни той. Бъдещето на нашата енергетика е тема, която изисква национален консенсус. Ние винаги сме поставяли здравето и чистотата на въздуха на първо място и трябва да кажем какво е бъдещето на въглищата, какво ще се случи - имаме 30-годишен период, след който ясно трябва да да заявим какво ще стане след тях. Много плавно сме го договорили по никакъв начин миньорите, работещите в тази сфера и енергийният микс да не пострадат. Ще има Европейски фонд от 100 милиарда евро, който ще подпомогне държавите, които имат повече вредно производство на електроенергия. Имаме необходимо време, за да станат плавно процесите, заяви още премиера.

Честитих изборната победа на Борис Джонсън и на Консерваторите. Вярвам, че ще продължим да работим добре заедно и ще поддържаме сътрудничество между България и Великобритания на високо ниво.

Борисов определи като добра новина резултатите от вчерашните избори във Великобритания. По неговите думи така се прекратява възможността британският парламент да продължи да блокира споразумението за оттеглянето на страната от ЕС.

Премиерът уточни, че въпреки предстоящото прекратяване на вноските на Великобритания в бюджета на ЕС, България няма да загуби пари. От кохезионната политика около 80 милиона (евро) са ни по-малко, но така или иначе през бюджета компенсираме много инфраструктурни проекти в момента, това не е най-важно. Имаме нови 250 милиона (евро), които можем да похарчим за слабо развити региони - Северозапада, Родопите, добави Борисов.

По неговите думи може да се очаква съвместно оспорване пред Съда на ЕС на новите правила за международните пътни превози. Борисов съобщи, че няколко държави от ЕС са подкрепили нашата страна в оспорването на приетите промени. По неговите думи от една страна ЕС се стреми да намали замърсяването на околната среда, а същевременно приема правила, които ще доведат до повече вредни газове с изискването камионите и техните водачи да се връщат често в държавата, където са регистрирани. Дискусията по тази тема нито е приключила, нито ще дадем така да приключи, затова ще заведем дело, каза Борисов. Той отбеляза, че западноевропейските държави, които най-много държат на новите правила, са прехвърлили замърсяващото си производство в Азия.

По неговите думи газопроводът "Балкански поток" създава възможности, ако след 15-20-25 години се наложи плавно затваряне на въглищните централи. Той отбеляза, че това ще наложи гарантиране на доставките на газ. Ние ги гарантираме по два начина - първо с интерконектора с Гърция, където може да идва газ от Азербайджан и втечнен газ. САЩ признаха България за основен газоразпределител на Балканите, хъб "Балкан" е включен и в стратегиите на ЕК, уточни Борисов. Той добави, че така се постигат гаранциите, поискани преди време от руския президент Владимир Путин за развитието на газопреносната мрежа.

Според Борисов преносът на газ през Украйна няма да спре. Зависимите от продажбата на газ са компаниите, които произвеждат газ. Те формират своя бюджет на базата на фактурите, които ни пращат и осребряваме, посочи той. Премиерът се усъмни, че тези фирми ще се откажат от приходи за пет милиарда евро. Обратното е в сила - все повече компании искат да докарат газ, добави той.

Борисов посочи, че всички в ЕС отчитат, че споразумението с Турция за миграцията трябва да продължи и никой не говори за ембарго над оръжейния износ за Анкара. На колегите от Гърция и Кипър казах да намерят инструменти да се оправят сами, защото подкрепяме ги всякак, но Турция играе в региона в момента изключително важна роля, заяви министър-председателят.

Борисов коментира и катастрофата с автомобил на НСО, при която пострада 14-годишен ученик: "Всеки кара кола и на всеки може да се случи. Трябва да се каже на кой е колата и кой я е карал. Обществеността не бе информирана навреме и коректно".

"Сравнете съобщението с това за катастрофата с председателя на парламента Цвета Караянчева. Тогава жълти, фалшиви медии казваха, че гавазите на Борисов са виновни", припомни премиерът.

Борисов каза още, че е много разочарован от евродепутата Ангел Джамбазки, който беше засечен от полицаи да кара в нетрезво състояние. "Джамбазки ще понесе всичките си последствия. Всички, които ме познават знаят, че не пия капка алкохол. Разочарован съм много. Разочарование е малко, защото винаги съм го харесвал като политик. МВР не е прикрило никой", категоричен бе министър-председателят.

Днес е вторият ден от заседанието на Европейския съвет.

"В Брюксел заедно с другите европейски лидери ще направим преглед на постигнатия напредък по изпълнението на изявлението, направено на срещата на върха на държавите от еврозоната от юни 2019 г. Преди началото на заседанието разговарях с новия ръководител на Европейската централна банка Кристин Лагард, с която обсъдихме напредъка по присъединяването на България към валутния механизъм ERM II", заяви още Борисов.

Снимка: БТА