Президентът даде шанс на Кирил Петков и Асен Василев, но те много бързо се обърнаха срещу него, вместо да се съюзят. Това констатира вицепрезидентът Илияна Йотова в интервю пред БНТ.

"И Кирил Петков и Асен Василев получиха огромен шанс. Млади хора с претенции за сериозно образование, свежи идеи и нов поглед. Всичко това е чудесна предпоставка за много сериозен успех. Президентът има само една "вина" - че им даде този шанс. Много бързо те се обърнаха срещу президента, вместо да потърсят съюз", коментира вицепрезидентът.

Илияна Йотова призна, че е очаквала четворната коалиция да има по-дълъг живот.

"Аз смятах, че тази коалиция ще се задържи, защото споразуменията бяха подписани с ПП", мотивира се Йотова.

"И сега изведнъж разочарованието у нас, българските граждани, е това, че те разочароваха младите и образованите. И от голямата любов се получиха и големите резерви у хората", добави вицепрезидентът.

По думите й, в предизборна ситуация, Кирил Петков си търси аргументи защо е паднало неговото правителство.

По думите на Йотова, политическата и правителствената криза в НС е една най-нормална политическа криза и когато се загуби мнозинството, пада и правителството. А служебният кабинет трябва да върне стабилността и сигурността на страната и да работи в интерес на гражданите.

"Изборната кампания ще бъде с един много тежък мирис на газ, но за разлика от партиите, служебният кабинет ще трябва да свърши работата така, че да няма хора на студено", коментира Йотова протестите и нападките на политическите сили, че президентът и служебното правиителство искат да връщат договора с "Газпром". Тя припомни, че разговорите с руската газова компания не са прекъсвали през цялото време на досегашното управление.

В коментар на твърденията, че има "кремълско лоби" в президентството, Йотова попита: "Е, как точно го разбраха? Това е кампания, която се води срещу президентската институция от определени политически сили".

Нейното усещане е, че се очертава бъдеща управленска коалиция на антипрезидентска основа.

Йотова отбеляза, че е налице двоен стандарт - протести срещу газовите доставки от Русия, но не и срещу петролните.

"Защо има този двоен стандарт, защо се обвинява президентът Радев и служебният кабинет, които нищо не са направили до този момент? Разговорите с "Газпром" не са прекъсвали през цялото време, а не се протестира срещу доста увеличения петрол от Русия през последните месеци", коментира вицепрезидентът.

Тя не смята, че служебното правителство може да бъде обвинявано в чистки и реваншизъм. "Обективно няма да им остане време", добави Йотова, като се аргументира, че те си имат достатъчно работа, която не е свършена.

Вицепрезидентът посочи, че решението за газовите доставки трябва да бъде общо за Европа, в момента "всеки, като че ли, започна да търси решение сам", както се е случило в началото на епидемията от коронавирус. "Газ, петрол, доставки стават заплаха за цяла Европа. Защо България да не бъде сред инициаторите да се върне тази тема за разговор в ЕС", предлага още вицепрезидентът.