Кметът на София Йорданка Фандъкова ще се кандидатира за нов мандат на местните избори, които ще се състоят на 27 октомври. Това обяви тя при проверка на строителството на участък от пет километра от третата линия на метрото от Орлов мост до метростанция "България", която се намира на бул. "България" и бул. "Акад. Ив. Гешов". Кметът пропътува разстоянието с дрезина заедно с директора на "Метрополитен" Стоян Братоев, министъра на транспорта Росен Желязков и журналисти, предаде БТА.

София се развива през последните десет години и се променя не с приказки, а с много работа. Отново ще заложа на ясен и точен график за работа, който включва нови проекти и идеи, нови хора и енергия, каза Фандъкова. По думите й работата за София трябва да продължи, защото това е нейната най-голяма мотивация. Решението на столичния кмет да се кандидатира отново не е спонтанно, а се основава на чувството й за отговорност към голямото доверие, което получава през всичките тези години за промяната на града. Обратното, според Фандъкова, би означавало предателство към доверието и усилията за промяна. София е моят град, от тринадесетгодишната си възраст съм тук, учила съм тук, родила съм дъщеря си тук, имам управленски опит за града ни над 20 години, каза кметът.

Фандъкова обяви, че си е поставила три големи задачи за следващия период на управление. На първо място тя постави активната работа в кварталите на града - малките улици и междублоковите пространства, паркирането. На второ място превръщането на София в зелен и чист град чрез "зеления" ринг, който ще свърже кварталите на София с парковете, както и засаждането на зелен пояс около София. Третата задача е дигитализацията и активното ползване на технологиите в работата на общината с цел по-голяма прозрачност, по-голям контрол и удобство за хората, и за бизнеса.

Йорданка Фандъкова провери строителството на участък от пет километра от третата линия на метрото от Орлов мост до метростанция "България"

Снимка: Булфото

Фандъкова заяви, че най-големият и стратегически проект за града - строителството на метрото, не трябва да спира, както и разширението на Южната дъга от "Младост" до АМ "Тракия", което ще започне през този месец. Кметът залага и на вътрешните рингове, които ще облекчат трафика в града.

На въпрос ще победи ли Мая Манолова на изборите кметът отговори, че тя още не е обявила дали ще се кандидатира. За Фандъкова силната мотивация да продължи напред се дължи на доверието на хората. Те ще решат какъв ще бъде резултатът от изборите. Ние сме готови да работим, подготвили сме нашата програма, заяви Фандъкова. Тя посочи, че преди 10 години екипът е започнал работа в условия на тежки кризи, които вече никой не помни.

Фандъкова обяви, че съвсем скоро ще представи новата листа с общинските съветници на ГЕРБ. Изпълнителната комисия на партията ще трябва да заседава и да я одобри. Днес обявявам своето решение, в следващите дни ще продължим да работим и когато съм готова с листата, ще го обявява публично, както направих днес, каза кметът.

ГЕРБ: Фандъкова е нашият кандидат

Междувременно ГЕРБ съобщи официално, че Йорданка Фандъкова е кандидатът на партията за кмет на столицата. Днес нейната кандидатура е била утвърдена от Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Според ръководството на партията именно работата на Йорданка Фандъкова и нейният екип стоят в основата на изцяло променения облик на София, се подчертава в съобщението.

ИК на ГЕРБ вярва, че с избирането на Йорданка Фандъкова за четвърти мандат процесът по превръщането на София в модерен и иновативен европейски град може да продължи, защото тя има нужната компетенция, опит и нови идеи, изтъкват от партията.

На 27 август ГЕРБ и СДС подписаха политическо споразумение за общо явяване на местните избори. Тогава Фандъкова каза, че "обединението на старата и новата десница не е само необходимо, но и много важно", защото по този начин се дава отговор на "войнстващия популизъм с реализъм, с отговорност, с желание" да се продължи промяната на българските общини.