Премиерът Бойко Борисов си е взел цяла България, а дали си е купил остров или архипелаг, трябва да разследват специализираните служби, заяви говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева на брифинг в Народното събрание, на който беше изразено безпокойство за медийната ситуация в страната.

Причина за него стана спреният епизод от предаването "Часът на Милен Цветков" по Нова телевизия, в което е щяла да се коментара новината, публикувана в гръцки медии, че премиерът си е купил остров.

"Повод ни дава последният скандал, с който се занимават всички, а именно спряното предаване на колегата Милен Цветков, само защото той си е позволил да се занимава с вътрешния свят и душевните терзания на Бойко Борисов покрай новината, фалшива или не, че премиерът си е купил остров", заяви пък депутатът от левицата Александър Симов, който е журналист по професия.

"Прочетох обясненията на медията, че не били спазени етични и морални журналистически стандарти и у мен се заражда едно голямо питане - как пък тези стандарти все важат, когато темите са за Бойко Борисов, как така пък един път не бяха приложени към някой друг сегмент от политическите предавания?", попита Симов.

Александър Симов (в средата) беше журналист във в. "Дума" преди да стане депутат. Актрисата Нона Йотова присъства на брифинга, но не се изказа

Снимка: БСП

Според него това доказва, че тежката медийна среда е пряко следствие на управляващите и на водената от Бойко Борисов политика. Социалистът припомни, че само преди няколко месеца в парламента имаше дебат за свободата на словото и за "поредното тъжно доказателство докъде е паднала България" - 111-то място в класацията на "Репортери без граници".

"Тогава тезата на мнозинството беше, че всъщност тази класация е фалшива и България трябвало да бъде много по-нагоре, тъй като у нас, видите ли, нямало убити журналисти. Да, у нас убити журналисти, слава Богу, няма, но вече виждаме, че има убити теми, има убивани предавания, тъй като убийството може да не е само физическо, а морално и журналистическо", изтъкна Симов.

"Големият проблем в България е къде изчезват милиардите", каза още Елена Йончева.

По думите й в България се говори за корупция по високите етажи на властта и прилагане на сложна схема за присвояване на пари.

"Става дума за милиарди, милиарди. Само от пробитата система на Агенция "Митници", както в доклада на ДАНС, така и в констатацията на главния прокурор, изчезват действително милиарди. В тази система служителите от агенцията са можели да заличават стоки, които минават през България", коментира още Йончева.

Депутатката от левицата подчерта, че само от скрити акцизи България е загубила 1 млрд. евро.

"Въпросът не е какъв остров ще си купи или си е купил г-н Борисов", добави тя.