Депутатите от ПГ на "БСП за България" Елена Йончева и проф. Георги Михайлов се отказват от имунитетите си на народни представители, след като в Народното събрание бе внесено искане за снемането им от главния прокурор Сотир Цацаров.

"Групата се събрахме, разговаряхме. Решението ни е следното. Елена Йончева и Георги Михайлов доброволно ще си дадат имунитетитеПГ на "БСП за България" заставаме като един зад Елена Йончева и проф. Георги Михайлов - вярваме, че са невинни и очакваме да се докаже. Разчитаме на бързо и обективно разследване", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти.

Тя допълни, че Йончева и Михайлов няма да бъдат изключени от ПГ на БСП. "Това са две ярки остриета на БСП, допускам, че със своите изказвания и своето поведение те са предизвикали такова нещо. За това ние стоим твърдо убедени, че са невинни и очакваме делото и разследването да го докажат", допълни Нинова.

Самата Елена Йончева коментира, че се надява делото срещу нея бързо да влезе в съда, за да се види на каква схема за сплашване и репресии е подложен един депутат.

"Това са абсурдни обвинения. Тези клевети отдавна се лансират от депутатите от ГЕРБ и аз няколко пъти призовах съответните органи да направят проверка. Призовах както от трибуната на Народното събрание, така и през медиите. Запозната съм с методите на репресии на ГЕРБ. Това е класическа схема за сплашване. Това обвинение идва само два дни след като настояхме за независима техническа експертиза на българските магистрали в европейски лицензирани лаборатории", категорична бе депутатката от БСП.

Тя подчерта, че нейната работа като журналист винаги е била публична: "Единственият договор, който съм имала е за телевизионна техника за заснемането на документални филми, по-конкретно за Сирия, Турция и Украйна".

Народният представител от ГЕРБ Борис Кърчев съобщи обяви, че се отказва от имунитета си. Той заяви пред журналисти, че никога не се е крил за него.

"Целта е да се изчисти името ми, защото тази кампания срещу мен е повече от година и половина. Идва от местни структури на БСП в Казанлък", заяви депутатът. Той уточни, че към момента, когато е прехвърлил фирми, те не са имали никакви задължения, за което има документи. Нямам неизплатени данъци, не се притеснявам от нищо, посочи той.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки и народните представители от групата Кръстина Таскова и Пламен Христов не са решили дали ще подадат заявления за отказване от депутатския си имунитет. Това каза пред журналисти в парламента Веселин Марешки в коментар на искането на главния прокурор за сваляне на имунитетите им.

"Това е втора серия на първото. Сменили са члена, по който сме дали имунитета си предния път. Сега искат по друг член да си го свалим отново", коментира Марешки. "Още тогава, за да не ни разиграват такива циркове, казахме че си сваляме имунитетите по всички членове от целия Наказателен кодекс, за да работят спокойно, да не се притесняват, и да не губят времето и на вас, и на българския народ", посочи той.

След това уточни, че ще се запознаят с искането на прокуратурата и тогава ще преценят дали този път да се откажат от имунитета си.

"Принципно бях готов да си го дам, но реакцията на колежката е, че не се чувстваме виновни и искаме да видим кои са тези, които имат интерес да ни бъде свален имунитета и вместо да вършим нещо добро за България, да ни мотаят по обвинения, които са от много години назад", коментира лидерът на "Воля".

"Появиха се реакции, че става дума за това, че сме прекалено остри спрямо някои вицепремиери и ставаме неудобни. Ако това е, да си го кажат", коментира Марешки. На въпрос определя ли това като политическа атака той заяви: "Не виждаме друг вариант, защото това нещо вече колко време се мотае" и допълни, че се пораждат доста съмнения.

Попитан дали групата на "Воля" ще се регистрира утре в пленарна зала, тъй като изтича срокът, който дадоха за оставките на вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, Марешки зави, че той лично няма да присъства на петъчното заседание, но депутатите от групата ще се регистрират. Краят на седмицата е неделя, не петък, а какво следва след неделя, ще ви кажем в понеделник, уточни той.