Осъждаме остро поредното варварско нападение срещу мирни граждани. България стои редом с Великобритания в борбата с тероризма.

Това написа президентът Румен Радев в профила си в социалната мрежа Туитър.

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев изпрати съболезнователен адрес до председателя на Камарата на общините на парламента на Великобритания, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Димитър Главчев изразява най-дълбоки съболезнования и съчувствие към семействата и близките на жертвите на терористичната атака в Лондон.

"За пореден път Великобритания е потопена в скръб. Скърбим заедно с вас за невинните жертви и се надяваме за скорошно възстановяване на ранените", пише председателят на парламента в съболезнователното писмо.

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати телеграма до британския премиер Тереза Мей във връзка с нападенията, извършени тази нощ в Лондон.
Борисов поднася своите дълбоки съболезнования към близките на загиналите и отправя пожелания за бързо възстановяване на ранените.

"Мислите ни са с мъката, изживявана в този момент от народа на Обединеното кралство", отбелязва премиерът Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Той пожелава успех в усилията на компетентните органи в тази трудна ситуация и изразява увереност, че в сътрудничество с правителствата на съюзническите и партньорски държави ще бъдат разкрити извършителите и те ще понесат заслуженото си наказание.

"Отново терор! Този път в Лондон – сърцето на космополитната европейска култура. Трагедията показва, че нашият свят е заплашен - самият ни свят, светът на върховенство на закона, на демокрацията и на нашите ценности. Затова и днес ние трябва да сме едно."

Това пък се казва в позиция на лидера на ВМРО, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов, публикувана във Фейсбук и изпратена до медиите:

"Сигурността днес е заплашена. И ние трябва да отбраняваме нашата свобода, нашите национални и християнски ценности с още повече сигурност. Това значи повече контрол на границите, повече воля и решителност. Значи също силен ангажимент на НАТО, както и силна, мотивирана към изпълнение на своя дълг българска полиция и служби за сигурност, както и достойна и боеспособна българска армия."

Изказвам искрени съболезнования на близките на жертвите. Искам обаче и да подчертая отново, че всичко това налага нуждата от по-ясна политика на ЕС по сигурността, допълни още Каракачанов.

"Тези направления днес не противоречат: силен демократичен свят, силна Европа, силна България, в партньорство с всички наши приятели по света в борба с тероризма. Скърбим за жертвите и сме все по-уверени, че САЩ, Европа и цивилизованият свят трябва да са заедно срещу фанатизма и радикализма", заключава вицепремиерът.