Извънредното заседание на Столичния общински съвет (СОС) продължи около две минути заради липса на кворум, предаде БТА. В залата присъстваха само 25 общински съветници.

Общинските съветници трябваше да заседават днес извънредно заради доклад за връщане за ново обсъждане на решението на СОС за назначаване на членове на съвет на директори и надзорни съвети на шестте общински търговски дружества - "Център за градска мобилност" ЕАД, "Столичен електротранспорт" ЕАД, "Столичен автотранспорт" ЕАД, "Метрополитен" ЕАД, "Топлофикация София" ЕАД и "Софтинвест" ЕАД".

Председателят на СОС Цветомир Петров обясни пред журналисти, че съгласно чл. 45 ал. 7 от Закона за местно самоуправление и местна администрация (ЗМСМА) при върнат акт за ново обсъждане, какъвто има от 18 юли, председателят има 14-дневен срок да свика общинския съвет и той да разгледа връщането. Този срок е спазен, заяви Петров.

По думите му част от общинските съветници са го нападнали, че незаконосъобразно е свикал комисиите, които трябва да разгледат този върнат доклад. По член 48 ал. 4 от Правилника за управление на СОС право да се свикват извънредни заседания имат председателите на комисии, 1/3 от общинските съветници, или от председателя на СОС, обясни Петров. Той заяви, че е спасил всяка една буква на закона. Председателят добави, че ако не е свикал това извънредно заседание и щял да бъде в нарушение по чл. 45 ал. 5 от ЗМСМА.

По-рано днес от МК "БСП за България" и общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера беше изпратена позиция, че няма да присъстват на извънредното заседание на съвета и че свикването на сесията е незаконосъобразно.

Терзиев: Колегите избраха пясъка, слънцето и фрапетата и не дойдоха да минем отново през дискусия, но борбата продължава

"Колегите са фокусирани върху проблемите на София, така че им е простено, че избраха пясъка, слънцето и фрапетата вместо да дойдат и да минем отново през дискусията за назначенията, които, както се вижда, за съжаление, са много политически", заяви столичният кмет Васил Терзиев след проваленото заседание.

Той обаче призна, че борбата продължава. "И докато са повечето назначения политически, а не професионални, не на базата на компетентност, не на базата на умения, да управляват тези толкова важни активи за града, тези дружества, вместо да носят пари в бюджета на София, ще бъдат едни дупки, които ние ще трябва да пълним с нашите пари. Явно се разминаваме. Ние ще продължим с всички действия, които имаме като възможности да не приемем това решение, което смятаме, че е изключително вредно за софиянци и което ще има дългосрочни последствия. Така че борбата продължава, но е разочароващо, че за пореден път за големите теми няма интерес, има удобно мълчание, има епизодични коментари по Фейсбук, но няма присъствие, няма отдаденост за решаването на проблема на града. Ние ще продължим да защитаваме интересите на софиянци и на това как се управляват техните пари, защото това е много голям ресурс. Чакаме да мине отпускарския сезон и отново да се потопим в дебрите на политиката в СОС", добави Терзиев.

Столичният общински съветник от ВМРО-БНД Карлос Контрера пък обяви, че ще подаде сигнал в прокуратурата срещу кмета Васил Терзиев и администрацията му заради виканото извънредно заседание, което той нарече "криминално". Причината обаче е друга - според общинаря столичният градоначалник "укривал" жалба до областната управа в период от 3 дни. "Защо казвам криминално - защото въпросната заповед на Терзиев е отменена от областния управител още миналия петък и практически заповед няма, та няма и как да има сесия. Съобразява ли се Терзиев с това - не. Той и кохортата му са над закона, за тях правилата са досадна подробност, с която могат и да не се съобразяват", пояснява Контрера.